Актуално

На фокус

ЕК одобри гаранционен фонд от 25 млрд. евро в помощ за пандемията

ЕК одобри гаранционен фонд от 25 млрд. евро в помощ за пандемията

14.12.2020

БНТ

155


Европейската комисия (ЕК) одобри създаването на гаранционен фонд от 25 милиарда евро, управляван от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да подпомогне икономиките на общността в контекста на пандемията от коронавируса. Това съобщи пресслужбата на ЕК.

„Европейската комисия одобри, в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ, създаването на паневропейски гаранционен фонд от 25 милиарда евро, управляван от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да се осигури допълнителна подкрепа на малките и средни бизнеси, засегнати от новото огнище на коронавирус“, се казва в документа.

21 от 27 държави от ЕС ще вземат участие в работата на фонда: Австрия, Белгия, България, Дания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Финландия, Франция, Швеция и Хърватия.

Европейската комисия очаква, че с помощта на тази гаранционна схема ще бъде възможно да се привлекат до 200 млрд. евро частни инвестиции в подкрепа на бизнесите в тези държави.

Освен това ЕС пусна и специалното приложение за смартфони Re-open EU за предоставяне на актуална информация за ограничителните мерки заради коронавируса по време на пътуване в Европа.

Re-open EU е универсална платформа, която ще предоставя изчерпателна и актуална информация за мерките за безопасност при пътуванията във всички държави-членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Потребителите могат да получават най-новата информация за националните карантинни мерки, изисквания за тестване, мобилни приложения за проследяване на контакти и предупреждения за коронавируса.

Информацията е достъпна на 24-те официални езика на ЕС, като се използват проверени данни от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, както и от държавите членки на общността.

Свързани статии