Актуално

На фокус

ЕК няма да финансира изграждането на стени по границите

ЕК няма да финансира изграждането на стени по границите

27.01.2023

Втори фронт

141


Европейската комисия потвърди, че няма да финансира изграждането на стени по външните граници на ЕС като начин за спиране на незаконната миграция.
Вчера комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че в европейския бюджет няма предвидени средства за подобни съоръжения. Коментарът на комисията е в отговор на искането от страна на Австрия да осигури на България средства за доизграждане на оградата по границата с Турция. Австрия цитира изчисления на българските власти, според които за това са необходими 2 млрд. евро.

Говорител на Европейската комисия поясни, че държавите сами определят как ще защитават външните граници на Съюза. Според него Брюксел финансира голяма част от мерките за по-добра охрана, но е и изграждането на стени. Говорителят заяви, че Европейската комисия може да осигурява финансиране за техническото обезпечаване на граничното наблюдение, за компютърни системи, за изграждането на гранични контролно-пропускателни пунктове или наблюдателни кули.

Снощи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изпрати писмо до лидерите на държавите от ЕС във връзка с извънредната среща на върха в началото на м. февруари, посветена на миграцията. В писмото си тя посочва, че ЕС трябва да подобри охраната на ключовите граници на ЕС, като се постави приоритет на българо-турската граница.

   Източник: frognews

Свързани статии