Актуално

На фокус

ЕДНА ГОДИНА ОТ ИНТЕРВЮТО НА ЧЕРЕПА- ПРИПОМНЯМЕ ВИ ГО ТУК!

ЕДНА ГОДИНА ОТ ИНТЕРВЮТО НА ЧЕРЕПА- ПРИПОМНЯМЕ ВИ ГО ТУК!

08.05.2021

Втори фронт

3640


Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков обяви в ефира на bTV, че е невинен, но се страхува за живота си и затова не се е прибрал все още в България. По думите му той в момента се намира в Дубай.

Божков отправи обвинения срещу премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и главния прокурор Иван Гешев. Бизнесменът е съвременник на появата и кариерното развитие на всички изброени, като не стана ясно дали посочените от него проблеми в действията на властите са били факт и преди сам да стане клиент на прокуратурата.

Бизнесменът обяви, че България не е правова държава. Той обясни, че е бил 2-3 седмици в затвор в Дубай, но е бил освободен. Въпреки международната заповед за арест, по думите му от българското обвинение не са се опитали да се свържат с него.

„България се управлява от хунта в момента. Докато не ми се случи това нещо, аз не вярвах“, допълни той.

Връзките в Комисията по хазарт и Владислав Горанов

Едно от 11-е обвинения срещу бизнесмена е за подкуп на служител в Комисията по хазарта и че благодарение на връзките си е спестил на държавния бюджет около 210 млн. лв. от частните лотарийни игри. Малко, след като сблъсъкът между бизнесмена и държавата ескалира, неговата частна лотария остана без лиценз, а това повлече и фалита на "Лафка".

Павилионите за вестници и цигари през последните години бяха залели страната, а основна стока на рафтовете им бяха игрите на т.нар "мек хазарт", които се рекламираха пред очите на преминаващите от всички възрасти с шарени рекламни материали и атрактивни клипове с печеливши.

„С Комисията по хазарт аз не съм имал никога контакти. Всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов, лично. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг“, каза Божков.

Той добави, че финансовият министър не му е позволявал да общува с членове от Комисията по хазарт. Божков призова Горанов да си подаде оставката.

По думите му налагането на запор без ревизионен акт е незаконно. Той загатна, че подготвя сигнал до всички институции у нас.

Обвиненията, бухалките и Иван Гешев

Бизнесменът директно заяви, че прокуратурата у нас се ползва като бухалка от управляващите, a индиректно - че са му искани подкупи, като сравни ситуацията с мутрите и годините на Прехода. Не уточни точно за какво са му искани пари.

„Бухалките вече не са прътове и вериги, бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП – съсипват всичко. Едни им казват "мафия", други - "хунта“, допълни той.

Хазартният бос заяви, че прокуратурата „хвърля обвинения“, без да има влязла в сила присъда.

„Гешев реши, че съм виновен ли? Мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? Не говоря, че ще бъда задържан за няколко месеца, а че физически няма да изляза. Случват се нещастни случаи в арестите. Това са хора, които нямат задръжки“, посочи Божков.

Бизнесменът заяви, че ще съди България заради отнетите му артефакти. „Талибанът Гешев и неговите слуги разрушават световни културно-исторически ценности. Още не е унищожено още, но да се прибира в чували е вандалщина“, посочи той.

Съдбата на ФК „Левски“ и Бойко Борисов

За тежкото финансово състояние на ФК „Левски“ Божков обвини премиера Бойко Борисов. По думите му министър-председателят е „унищожил компаниите“, които са издържали клуба. По-рано тази седмица премиерът посочи, че държавата може да отпусне кредит на отбора, но ако се смени собствеността.

„Да е дал една стотинка лични средства Борисов за нещо? Как Борисов ще спаси „Левски“, ще му даде кредит? Или ще намери друг идиот, който да издържа „Левски“, а после да го арестуват и него? Аз съм инвестирал 25 млн. лв. за една година, „Левски“  беше стабилен клуб и вървеше нагоре“, коментира Божков.

  Източник: БТВ

Свързани статии