Актуално

На фокус

Един от най-големите комплекси с басейни в София - "Мария Луиза" е в трагично състояние от десетилетия!

Един от най-големите комплекси с басейни в София -

27.06.2021

Втори Фронт

935


В тези летни жеги няма нищо по-нормално от това да търсим прохлада в паркове и водни площи. A има ли по-добро място за прохлада, свежест и спорт в града от откритите басейни?
 

За жалост един от най-големите комплекси с басейни в София - Мария Луиза е в трагично състояние от десетилетия! Огромната къпалня, заобиколена от парк и големи дървета, от години е оставена да се разпада и е затворена за софиянци. Съдбата на басейните, отворени през 1939 година, е доказателство за корупцията и неспособността не само на сегашното, но и предишното управление. Първото продаде обекта на Вълка, а второто вече 15 години седи безпомощно и парализирано, вместо да върне басейните на столичани.
 

Преди 2 години, в предизборната кампания Йорданка Фандъкова за пореден път излъга, че Общината започва процес по връщане и отваряне на къпалня Мария Луиза. През 2020 г. е възложено извършването на пазарна оценка и техническа експертиза на състоянието, но до сега нищо не е направено. Обяснението е трагикомично - "собственикът не е осигурил достъп до обекта", забравяйки че Общината е съсобственик на къпалнята. И така още две години минаха в симулиране на действия, сладки приказки и откровени лъжи, а всъщност Фандъкова не си мръдна пръста.
 

Къпалнята Мария Луиза трябва да се върне на столичани и да бъде отново отворена. Независимо дали това ще стане чрез откупуване на собствеността от страна на Общината или задължение частника да отвори отново комплекса. Няма оправдание защо в София - градът който е се е зародил тук заради изобилието на вода, да няма почти нито един голям открит басейн!

Свързани статии