Актуално

На фокус

Джо Байдън: Обещавам, че в Америка злото няма да победи

Джо Байдън: Обещавам, че в Америка злото няма да победи

18.05.2022

Втори Фронт

2646


Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че нацията трябва да отхвърли лъжата за расистката “теория за подмяната”, поддържана от стрелеца, който уби 10 чернокожи американци в Бъфало, съобщи Асошиейтед прес.

В речта си пред семействата на жертвите, местните власти и служителите, които са реагирали първи, Байдън заяви, че многообразието на Америка е нейната сила и за нацията не трябва да се създава невярно впечатление от едно “малцинство на ненавистта”.

“В Америка злото няма да победи, обещавам ви”, каза Байдън. “Омразата няма да надделее, бялото превъзходство няма да има последната дума.”

Държавният глава говори, след като заедно с Първата дама Джил Байдън днес отдадоха почит на импровизиран мемориал от цветя, свещи и съболезнователни послания пред супермаркет “Топс”, където в събота млад мъж, въоръжен с автомат, взе на прицел чернокожи. Това бе най-смъртоносната расистка атака в САЩ, откакто Байдън встъпи в длъжност.

“Сега е моментът хората от всички раси, от всякакъв произход, да се изкажат като мнозинство и американци и да отхвърлят превъзходството на бялата раса”.

Пропитите с омраза писания на стрелеца повтарят тези на привържениците на превъзходството на бялата раса, които шестваха с факли през 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния – сцена, която според Байдън е вдъхновила решението му да се кандидатира срещу президента Доналд Тръмп през 2020 г. и която го е накарала да се присъедини към това, което той нарича “битка за душата на Америка”.

18-годишният Пейтън Джендрън беше арестуван в супермаркета и обвинен в убийство. Той не се признава за виновен.

Източник: Bg-voice.com

Свързани статии