Актуално

На фокус

Джерард Бътлър съди "Ню Бояна" за 10 милиона долара

Джерард Бътлър съди

02.08.2021

Втори фронт

1533


Звездата от филмите "300" и "Код: Олимп" Джерард Бътлър може да е голям приятел на България и дори да е осиновил българско помиярче за свой домашен любимец, но не се свени да даде под съд собствениците на тукашното студио "Бояна", когато го ощетяват финансово.

Актьорът е завел иск във Върховния съд в Лос Анджелис срещу продуцентските компании „Ню Имидж“ и „Милениум Медия“, пише специализираното издание "Холивуд рипортър". Според Бътлър те му дължат 10 милиона долара от приходите на екшъна "Код: Олимп", заснет в София през 2012 г., които са надхвърлили 170 милиона долара. Звездата твърди, че продуцентите, собственици и на столичното студио "Ню Бояна", до днес не са му изплатили и стотинка от нетната печалба на блокбастъра. Филмът разказва за покушение в Белия дом, а героят на Бътлър спасява американския президент, изигран от Арън Екхарт. Участва и Морган Фрийман. Бяха заснети и две продължения - "Код: Лондон" (2016) и "Код: Ангелът" (2019), в които актьорите повториха ролите си въпреки неизплатените до момента хонорари. В края на 2020 г. дори бе съобщено, че се подготвя четвърта част с работно заглавие "Код: Нощ", в която Бътлър е потвърдил участие.

Собственици на "Милениум медия", наследник на основаната през 1992 г. независима компания "Ню Имидж" са (вече покойният) Дани Лернер, брат му Ави Лернер, Тревър Шорт и Дани Димбърт.  През 2005-а те придобиха киноцентъра в Бояна, дотогава държавен, при приватизационна сделка. Директор на "Ню Бояна" в момента е племенникът на първите двама Ярив Лернер. Сред най-известните заглавия, снимани в Бояна оттогава, са трилогията "Непобедимите", "Конан Варварина", "Код: Олимп", сериалът "Рим". Повечето от останалите са второразрядни екшъни.

В своя иск Джерард Бътлър изтъква още, че продуцентите от компанията понастоящем са в спор с Гилдията на американските режисьори относно изплащането на пенсионни задължения. В документите по делото се обръща внимание и на „изпипана схема“ за укриване на приходи от филми – според актьора „Милениум“ и „Ню Имидж“ преговарят с дистрибуторите, за да не се отчитат всички брутни приходи от едно заглавие, което е в ущърб на актьорите и тяхното заплащане на процент.

"Милениум медия" не са коментирали обвинението, съобщава "Холивуд рипортър".

Искът идва в момент, когато новоприетият по-рано тази година Закон за филмовата индустрия у нас обещава да облагодетелства както никога досега чуждите продуценти, снимащи кино в България. "Милениум" са главният бенефициент на този лобистки текст, известен от години като "поправката Ню имидж".

  Източник: СЕГА

Свързани статии