Актуално

На фокус

Дъжд от камъни и удари по главата към горски инспектори по време на проверка за незаконен добив!

Дъжд от камъни и удари по главата към горски инспектори по време на проверка за незаконен добив!

15.05.2022

Александър Дунчев

1632


Александър Дунчев, ФБ

Знаете ли каква е цената, която са платили вчера горските инспектори от Регионална дирекция по горите Благоевград в присъствието на полицията в опит да спрат незаконния добив на скални материали с багер над с. Плетена? 

Дъжд от камъни и удари по главата и краката на двама колеги!! 

Защо са били толкова нагли работниците на местния бизнесмен Алтай от Село Сатовча ли? Защото са били сигурни, че никой няма да ги провери никога! 

И преди години с местни жители ги спирахме подобни нарушители в района, вероятно инспектори ги спират и сега, но видимо без резултат. 

Този багер работи на незаконната кариера в държавни горски територии вече месец, защото всички сигнали на местните жители до Ловно стопанство Дикчан и полицията оставали без реакция и без актове. Дали е така или не, няма как да знаем, и за това пуснахме сигнал през публичната система "Защити гората" на Изпълнителна агенция по горите и Гората.бг: https://app.gorata.bg/map/forestry/621
- проверката на РДГ Благоевград е била само час след подаването на сигнала.

Публичността на сигналите е гаранция, че ще има проверки и те ще бъдат една идея по-обективни, въпреки силния политически и корупционен натиск върху държавните служители. Но за съжаление, местните нарушители са забравили какво означава държава, проверки и публичност, и са реагирали неадекватно. 
За да защитим горските инспектори, от всички нас зависи да изискаме от компетентните органи - МВР и прокуратура, да не пускат нарушителите да се измъкнат през луфтовете на Наказателния кодекс, а от МОСВ, МЕ и МЗХ да извършат щателни съвместни проверки на десетките полузаконни и незаконни кариери в района. 

Свързани статии