Актуално

На фокус

Духовник заля с киселина 7 митрополити в манастира Петраки

Духовник заля с киселина 7 митрополити в манастира Петраки

24.06.2021

Втори Фронт

559


Трима от тях са в тежко състояние.

Безпрецедентен инцидент се случи на 23 юни в манастира „Петраки“. Според първа информация свещеник, съден за престъпление с наркотици е хвърлил разяждаща течност, най-вероятно витриол, върху седем митрополити, събрали се за дисциплинарно изслушване срещу него в атински манастир.

Полицай, който се е притекъл на помощ на епископите, както и двама адвокати, също са пострадали при нападението, което стана в манастира „Петраки“, седалището на православната църква на Гърция.

Извършителят, изведнъж и без да каже нищо, извадил две големи бутилки с червена течност от чантата си и започнал да пръска епископите с викове.

„Изведнъж мястото беше залято с кръв и изгорени раси. Викаше и поръсваше от бутилките. Те бяха двулитрови бутилки, които имаше в чантата си. Сцената беше кошмарна“, разказва свидетел.

Църковният съд е бил призован да ратифицира отстраняването на клирика, 37-годишен йеромонах.

Пострадали са следните епископи: Никодим от Касандрея, Калиник от Арта, Андреас от Дринуполеос, Дионисий IV от Закинтос, Кирил от Кифисия, Димитрий от Игуменица и Антоний от Глифада.

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас и архиепископ Йеронимос пристигнаха в болница „Лайко“, където са настанени пострадалите от манастира „Петраки“.

„Ситуацията е трудна, но ние вярваме, че с грижите на нашите лекари трудността може да бъде преодоляна. Необходимо е търпение и спокойствие“, каза архиепископ Йеронимос.

В публикация в Twitter, президентът на републиката Катерина Сакеларопулу изрази безпокойството си от безпрецедентния инцидент в манастира „Петраки“, като отбеляза: „Свързах се с Негово блаженство, който ме информира за нападението, над членовете на Синодалния съд в манастира. Изразявам възмущението си от този безпрецедентен инцидент и пожелавам бързо възстановяване на пострадалите.“

Това е свещеника залял с киселина митрополитите

Според vimaorthodoxias.gr Обвиненият духовник от епархията Верия трябваше да бъде отстранен за дело за наркотици в Северна Гърция. На 15/06/2018, тогавашният 34-годишен свещеник беше арестуван с 1,8 грама кокаин. Роден е в село край Серес.

Източник: newsbg.eu

Свързани статии