Актуално

На фокус

Държавата отива на съд заради лишаването на карантинираните от глас

Държавата отива на съд заради лишаването на карантинираните от глас

02.04.2021

Втори Фронт

603


Българският хелзинкски комитет (БХК) е готов да съди държавата заради хората под карантина, които няма да могат да гласуват. Това обясни шефката на правната програма на организацията Адела Качаунова пред БНР. По думите й невъзможността на хората под карантина да гласуват, нарушава Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. "Ние сме готови да водим съответни дела - дали ще е на местно ниво или в Съда в Страсбург", обясни Качаунова и определи лишаването от право на глас като скандално.

БХК призова всички карантинирани лица да подават заявления за гласуване с подвижна урна, въпреки изтеклия в петък законов срок за това и ако им бъде отказано, да сигнализират правозащитната организация.

"Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, но срещат затруднения да получат тази подвижна кутия заради други празноти в закона. Те са подали тези заявления, но по някаква причина получават откази да бъдат вписани в списъците за гласуване с подвижна кутия", обясни Качаунова. Друг срещан проблем е дали човекът е карантиниран по постоянен адрес или по настоящ адрес.

Хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са никак малко, след като в момента се намираме в плато, подчерта адвокат Качаунова. Така по силата на закона една огромна бройка хора се лишават от глас. Това не са само хора, които са заболели, с положителни тестове. Това са и техните контактни лица, допълни тя.

Гласоподаватели в ареста

1305 са хората в затворите и арестите, които имат право да гласуват на изборите в неделя, съобщи Министерството на правосъдието. Това са обвиняемите и подсъдимите, които към 1 април нямат влязла в сила присъда към датата на изборите. В затворите техният брой е 738, а в арестите - 567. Изборни секции ще бъдат разкрити във всички затвори, като техният брой е общо 14. В арестите секциите са 13.

   Източник: СЕГА

Свързани статии