Актуално

На фокус

Драма на Камен бряг - изтеглянето бе прекратено след неуспех

Драма на Камен бряг - изтеглянето бе прекратено след неуспех

28.09.2021

Втори фронт

77


Акцията по обезопасяването на заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su" тече много трудно. Тя стартира в понеделник около 21.30 часа и преминава с аварии и нанасяне на екологични щети. Целта, грубо казано, бе да се разтовари кораба, а след това да се изтегли. До към сутрешните часове във вторник бе пренесена малка част от товара. Разтоварването бе спряно, защото част от количеството - азотни торове, се изсипваше в морето. В резултат Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разпореди спиране на разтоварването. По обед бе направен неуспешен опит за изтегляне на "Vera Su". БНР предаде, че мисията е прекратена за днес поради лошото време. Спирането от своя страна крие още по-големи рискове - за оцеляването на самия заседнал кораб.

"Vera Su" заседна край скалите на 20 септември поради неясни до днес причини. Заповедта на транспортния министър Христо Алексиев държавата да поеме управлението на кораба и да го обезопаси дойде 6 дни по-късно. През това време граждани предупреждаваха за екологична катастрофа при разлив от съда или за рискове с изтеглянето му, ако настане лошо време. А "Морска администрация" обясняваше, че всичко е наред. Очевидно се е разчитало турският корабособственик да поеме операцията. Междувременно МОСВ констатира замърсяване на 25 септември, каквото преди това бе отричано. А и се появи прогноза за лошо време след вторник, 28 септември. 

Така се стигна до операцията днес. А в рамките на деня казусът логично прерасна и в политически. ГЕРБ атакува служебното правителство и президента Радев за бездействие и лош резултат от акцията. Министър Алексиев пък размаха пръст на "Морска администрация" и заплаши с уволнения. 

Официалната информация за провежданата операция не е пълна, защото се извършват действия сред трудна и променяща се непрекъснато среда. През деня сведенията бяха такива:

Информацията сутринта във вторник:

Успешно е прехвърлено горивото на плавателния съд. Но на кадри, разпространени от специализирания сайт maritame.bg, който предаваше на живо, се вижда как при прехвърлянето на корабния товар се изсипват огромни количества в морето.

Азотните торове се прехвърлят чрез кран. Освен това, насред вятъра и вълните заседна и баржата, която трябва да пренесе разтоварените количества. 

"Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване", обясни пред БНТ Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. Според maritame.bg баржата е изтеглена. 

За да бъде изтеглен корабът, вероятно трябва да се извади половината от товара му, който общо е към 3300 тона. Очакванията са по-късно днес да бъде направен опит за изтегляне на "Vera Su". 

Преди това корабът бе укрепен с резервни котви, извършени бяха и два водолазни огледа.

Информацията по обед:

Оказа се, че е имало още една авария. Тя се е случила в аванс - снощи се е повредила машината, която на място трябвало да пакетира товара и така да го прехвърли безопасно. Именно по тази причина се е използвал кранът, който ръси торовете в морето. Все пак са претоварени около 200 тона. Заради лошата прогноза за времето ще се избърза с опита за изтегляне на заседналия съд. Успоредно с всичко това стана ясно, че разтоварването е спряно след заповед на екоминистъра Асен Личев.

Просто РИОСВ не са одобрявали ползвания метод.

Те са разрешили дейността да се осъществява с пакетиращата машина (повредената през нощта - б.а). Освен това разтоварването е трябвало да стане и чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния), както и последващото им пренасяне с кран до баржата. На междуинституционална срещата в понеделник е било обърнато и специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати изписването във водата. "На практика са приложени коренно различни действия от одобрените", посочи в съобщение екоминистерството.

Самият опит за изтегляне се случи около 12.30 часа. Прииждащото лошо време накара спасителите да бързат, макар на кораба да има още много товар. Но трите влекача не се справиха. На единия въжето се скъса, предаде БНР. Конструкцията на кораба, начинът на засядане и, разбира се, очакваното лошо време бяха причините за прекратяване на операцията. Вероятно съдът не се е помръднал и поради факта, че е трябвало да бъде разтоварен още. Всичко това представлява огромен риск, защото по-рано специалисти коментираха, че при морска буря е възможно съдът да се разбие в скалите. На място транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че корабът ще бъде укрепен с още котви от по 4 тона. 

ПОЛИТИЧЕСКИ И АДМИНИСТРАТИВНИ РЕАКЦИИ

Министърът от правителството на ГЕРБ и партиен координатор за Добрич Деница Сачева написа в социалните мрежи: "Служебното правителство на Румен Радев се задейства, макар и пропускайки 6 дни, в които се задълбочиха проблемите. Със съжаление констатираме, че тези действия са белязани от некомпетентност и безотговорност, а разсипването на азотна тор в морето от правителствения работен екип е на път да направи от една авария в морето истинска екологична криза. Призоваваме за отговорност и точни действия, а ако правителството не може да се справи, както вече демонстрира на практика, е по-добре да поиска помощ вместо да демонстрира опасното си безсилие. В атаката на ГЕРБ към изпълнителната власт се включи и Андрей Новаков, който предупреди колегите си от Европейския парламент за изливаните субстанции в морето.

В канонадата се включи дори бившият спорен министър Красен Кралев: "Наглост! Престъпната некомпетентност на Радевата хунта се излива в морето!".

От своя страна министър Алексиев прехвърли вината надолу в йерархията - към Морска администрация. "Тя е дала прекалено много време на корабособственика една седмица да се състави план, и още един месец да изведе кораба. Това за мен е безумно. Затова с моя заповед прекратих всички действия и мобилизирахме наличните ресурси, не само на държавата, но и в частните компании. Държавата, години назад, не е посочила как да се процедира при такава ситуация. Сега ние, като екшън герои, трябва да решаваме тази ситуация и ще я разрешим. 

Виждам една престъпна безотговорност

години назад във времето, защото в закона ясно е записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при такива случаи, както и ресурсна обезпеченост като техника. Оказва се, че такова нещо не е свършено и трябва ние за 3-4 дни да свършим нещо, което с години не е. Ще проверя по веригата кой е спал и кой не си е свършил работата. Ще бъда напълно безкомпромисен към всички", гласи казаното от него пред журналисти край скалите. Алексиев съобщи още, че вече "лично поема случая". Свързал се бил със свой познат, холандец, който въпреки че бил в отпуск, се заел с казуса. Фирмата на холандеца се занимавала със спасяване на кораби и в момента се изготвял план за спасяването и на "Vera Su". Преди години тя била ангажирана и около подводницата "Курск".

Директорът на "Морска администрация" капитан Живко Петров, който бе заедно с Алексиев на място, се защити така: "Корабът е много здраво заседнал върху скалите. Ние направихме опит да го дръпнем, за съжаление неуспешен. Но нямаме технически средства да извършим облекчаване (има предвид разтоварването - б.а.) - кранът е много голям, вятърът го духа и го сваля върху скалите. Кранът е 22 м ,всъщност, няма какво да го задържи. Успяхме снощи малко да разтоварим, но този кран не е за пристанищно разтоварване. Някакъв товар свалихме с другата баржа. Така или иначе трябва да намерим някакви други баржи, с които да продължим олекотяването на кораба.

Аз не знаех, че ще изтече тор.

Кранът беше нает с грайфер да разтоварва, защото това е, което имаме. Видях за какво става въпрос и въпреки всичко решихме тези два часа, с които разполагаме, да свалим част от товара с цел евентуално днес да пробваме да дръпнем кораба. Разчетите сочат, че може би над 600 кубика ще трябва да се свалят".

 Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания