Актуално

На фокус

ДПС и ГЕРБ пак се хвърлиха да бранят Бюрото по защита на Гешев

ДПС и ГЕРБ пак се хвърлиха да бранят Бюрото по защита на Гешев

15.09.2021

Втори фронт

526


ДПС се хвърли да брани Бюрото по защита, което в момента се ръководи от главния прокурор. Първа точка в дневния ред на Народното събрание за днес е приемане на второ четене на законопроекта, който прехвърля бюрото от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

Първи думата взе Хамид Хамид (ДПС), който се включи още при обсъждането на заглавието на закона. Той обяви, че законът трябва да се казва за осветяване на някои защитени свидетели трябва да гласи заглавието. Според Хамид целта на промените е свидетелите да бъдат осветени и отстреляни в интерес на олигарсите. Той обвини, че за част от депутатите този закон е "просто бизнес" и тези депутати "още днес следобед ще си броят хонорарите".

За друга част проектът бил само пиар, а за останалите - една мръсна поръчка срещу бюрото. "То не е на главния прокурор, на прокуратурата или на съда. То е на правосъдната система", разпали се Хамид, но не стана ясно защо под ръководството на министъра на правосъдието защитените свидетели са в опасност.

Представителите на ГЕРБ не бяха толкова разпалени, колкото Хамид. Но и Анна Александрова и Александър Ненков обявиха, че съдебна реформа не може да бъде направена за 2 месеца и без мнозинство.

За преместването на бюрото се изказаха от останалите политически партии - ИТН, ДБ, ИБГНИ.

Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици накара хората да излязат по улиците, обяви Радостин Василев (ИТН). "Това не е реформа, но това е пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото НС с кои може да се прави съдебна реформа и кои искат да пазят статуквото", обяви Василев.

"Докато течеше дебатът за Бюрото по защита в правната комисия, главният прокурор си чатеше с "Pi ar Sevi Boiko". Това ли е независимостта на главния прокурор, която гарантира защитата на свидетелите", попита Атанас Славов (ДБ).

Цветан Енчев (ДПС) смята, че целта е била да бъде показано, че не е ли избран от правилните хора, главният прокурор няма да живее спокойно. И всички законопроекти, свързани със съдебната власт, са били наказателна акция срещу Гешев.

"Голата истина е, че част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с част от вас в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС, вие сте срам. И сега ще изляза от тук", включи се и Филип Станев.

"Съдейки по писъците, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов", репликира и Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

По настояване на Атанас Атанасов (ДБ) дебатът по заглавието на закона беше прекратен. Атанасов обясни, че мястото на тази дискусия е била на първо четене и с многото реплики сега само се губи време. И гласуването на текстовете обаче не спести разправиите в залата.

Така например, след като Мая Манолова (ИБГНИ) защити отнемането на бюрото от Гешев, се включи Десислава Атанасова (ГЕРБ). "Не знам как да нарека Вашето изказване - амнезия, политическа шизофрения или гьонсурат", обърна се Атанасова към Манолова. И й припомни как Манолова, като част от БСП, е гласувала в подкрепа на прехвърлянето на бюрото от Министерството на правосъдието към главния прокурор.

"Пропускате промени във функциите на това бюро. От бюро, което трябва да защитава застрашени свидетели, се превръща в паравоенна структура, която предимно защитава главния прокурор. Законодателството трябва да се променя съобразно очакванията и грешките трябва да бъдат поправяни. Бюрото се превърна в инструмент за саморазправа и натиск. Един орган, който пренебрегва разделението на властите", отговори й Манолова.

  Източник: СЕГА

Свързани статии