Актуално

На фокус

Доживотен затвор в САЩ получи член на "Ислямска държава" заради обезглавяването на американски заложници

Доживотен затвор в САЩ получи член на

20.08.2022

Втори Фронт

261


Член на клетка на групировката "Ислямска държава", който участвал в заговор за вземане на заложници, довел до обезглавяването на американски журналисти и хуманитарни работници, беше осъден на доживотен затвор днес от федерален съд в Съединените щати, съобщи Ройтерс.

Съдия Т. С. Елис осъди 33-годишния Ел Шафи Елшейх на съдебно заседание в Александрия в щата Вирджиния.

Преди четири месеца съдебно жури призна бившия британски гражданин за виновен по обвинения, включващи вземане на заложници с фатален край и заговор за убийство. Той бе признат за виновен през април. След шестседмичен съдебен процес и часове на обсъждане съдебните заседатели стигнаха до заключението, че Елшейх е бил част от клетката на "Ислямска държава", наречена "Бийтълс" заради английския им акцент, която обезглави американски заложници в Ирак и Сирия.

"Поведението на обвиняемия може да се опише само като ужасяващо, варварско, брутално и, разбира се, престъпно", заяви съдия Елис.

Елшейх, който е роден в Судан и отгледан в Лондон, е обвинен в заговор за убийството на четирима американски заложници: Джеймс Фоули, Стивън Сотлоф, Питър Касиг и Кайла Мюлър.

Журналистите Фоули и Сотлоф, както и хуманитарният работник Касиг, бяха обезглавени, а екзекуциите им - заснети на видео. Мюлър била многократно изнасилвана от тогавашния лидер на ИД Абу Бакр ал Багдади преди смъртта си в Сирия, твърдят американски служители. Смъртта на тримата мъже беше потвърдена през 2014 г., а смъртта на Мюлър - началото на 2015 година.

"Нека тази присъда ясно покаже на всички, които се осмеляват да отвличат, измъчват или убиват американски граждани в чужбина, че американското правосъдие ще ви намери, където и да се намирате, и че нашето правителство ще ви държи отговорни за престъпленията срещу нашите граждани", заяви майката на Фоули след произнасянето на окончателната присъда.

Обвиненията срещу Елшейх, чието британско гражданство бе отнето през 2018 г., предвижда смъртна присъда, но американските прокурори предварително бяха уведомили британските власти, че няма да искат налагането на смъртното наказание.

Друг член на терористичната клетка, Александа Коти, бе осъден на доживотен затвор от американски съдия по-рано тази година. Коти бе задържан в Ирак от американската армия, след което бе транспортиран до САЩ, за да се изправи пред съда. През септември той се приза за виновен за убийствата на Фоули, Сотлоф, Касиг и Мюлър. Трети член на групата на име Мохамед Емуази загина при американо-британски ракетен удар в Сирия през 2015 г.

Някои бивши заложници, освободени от терористичната клетка след продължителни преговори, свидетелстваха по време на съдебните процеси за изтезанията, на които са били подлагани. Членове на семействата на загиналите, също свидетелстваха.

На върха на своята мощ в периода 2014-2017 г., "Ислямска държава" управляваше милиони хора и пое отговорност или вдъхнови нападения в десетки градове по света.

Лидерът ѝ Абу Бакр ал Багдади обяви през 2014 г. халифат, простиращ се на една четвърт от териториите Ирак и Сирия, преди да бъде убит при атака на американските специални сили в Сирия през 2019 г., когато групировката вече бе загубила голяма част от завзетите територии.

Източник: БТА

Свързани статии