Дончев: Условие за коалиция "без Борисов" би било политическо изнудване

Дончев: Условие за коалиция

26.02.2021

Втори Фронт

494


Коалиция "насила" след изборите ГЕРБ няма да прави, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. "Виждаме в аванс опити за компрометиране на изборите. За ГЕРБ "добро представяне" е да бъдем първа политическа сила с възможност за съставяне на правителство. Трудно ми е да ви отговоря с кого бихме търсили партньорство в бъдещ парламент", каза Дончев. "До момента не съм видял от един куп политически сили "за какво се борят". Може да е затрогващо да си против ГЕРБ, но, повярвайте ми, от гледна точка на политическия смисъл това не е достатъчно", коментира той. По думите му, условие "без Борисов" би било политическо изнудване. "С думите "в името на националното спасение" са направени куп безобразия, както и няма никаква гаранция, че експертите могат да са добри политици", коментира той хипотеза за съставяне на правителство на националното спасение или експертно правителство. Няма да влизаме в коалиция с ДПС", категорично заяви той.

Според Томислав Дончев твърденията и слуховете, че се цели да има вълна от заразени, за да се намали избирателната активност са несъстоятелни. Такава вълна е в ущърб на управляващите, които ще бъдат питани защо са я допуснали, каза Дончев.

"Нашата задача е момента е изборният процес да мине възможно най-добре, защото се има опит да се компрометира в аванс. Другата задача е добро представяне и ГЕРБ да бъде първа политическа сила с парламентарен ресурс, който да позволи управление", заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев коментира и възможните коалиционни опции след вота. Той е категоричен, чер не би оглавил правителство на ГЕРБ и това е задача на лидера на спечелилата партия.

Въпросът с кого би се коалирала ГЕРБ в предстоящия парламент са много трудни, защото в момента се "правят сметки без кръчмаря" и не се знае каква ще бъде  конфигурацията в бъдещия парламент, каза Дончев, но отбеляза, че неговата партия би управлявал с партньори, в които и досега е била в коалиция.

Процесът по създаване на една коалиция е дълъг и преди е отнемал месеци преговори. Това не е "механично събиране" на партии, трябва да се съчетават техните програми, отбеляза вицепремиерът.

"Политиката е като отношенията между хората, трябва да се постъпва честно и почтено. Ако това не може да се случи, няма да има коалиция насила", заяви Дончев.

Вицепремиерът заяви, че коалиция с ДПС няма да има, а кабинет на малцинството е възможен в зависимост от това, чие е малцинството.

Имало е експерименти с експертни правителства, но те са се проваляли. Свеждането на политика до експерт е деградиране. Политикът трябва да е експерт, но не бива да е само да експерт, трябва да увлича хората, каза Дончев.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки на правителството за подпомагане на пострадалите от коронакризата, Дончев заяви, че "едва ли сме помогнали на всички, но държавата впрегна безпрецедентен ресурс, за да намали щетите".

„Текат разговори с няколко държави отвъд договорите с ЕС за доставка на ваксини, които са одобрени и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата“, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

България е поръчала най-много бройки от ваксината на "АстраЗенека", защото по времето на сключването на договора нейните изпитания и изследвания са били най-напреднали, каза Дончев.

По думите му, правителството няма „скрупули“ да сключва двустранни споразумения за доставка на необходимите препарати, както правят и други европейски държави. Страни извън ЕС предлагат по-високи цени за ваксини срещу COVID-19 и в момента се води „търговска война“, смята Дончев.

Няма проблем да се сключи и договор за доставки на руската ваксина, ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, заяви вицепремиерът, но заяви, че няма достатъчно информация, за да коментира действията на Унгария, която вече одобри и започна да доставя "Спутник V".

Източник: frognews

 

Свързани статии