Актуално

На фокус

Домът в Бусманци се препълни, връщат нелегални мигранти

Домът в Бусманци се препълни, връщат нелегални мигранти

18.07.2021

Втори Фронт

2156


Домът за временно настаняване на чужденци, чийто капацитет е 450 души, е препълнен и връща обратно задържаните у нас нелегални мигранти, съобщи БНТ.

"Ние сме препълнени. През изминалата нощ започнахме да връщаме обратно задържаните на различни места в страната", съобщи служител от центъра за временно настаняване.

Мигрантите се връщат, защото е невъзможно да бъдат карантинирани, допълва той.

"Всеки постъпващ в центъра трябва да бъде обезпаразитен за 24 часа. Всички дрехи се изземват, както и вещите, които носи със себе си, след това се поставят в хладилна камера, където престояват 24 часа. Ние нямаме вече свободни места за тази процедура", обясни служителят.

Над 90% от задържаните мигранти в центъра са от Афганистан, Пакистан, Иран и Ирак. Те са на възраст до 30 г., сред тях има много жени и деца.

"Те са в почти безпомощно състояние, защото повече са ходили пеша или на открито в горещините. Част от тях са обезводнени. Трудно е да се прецени в какво здравословно състояние са, защото са напълно омаломощени. През изминалата нощ беше страшно. Натоварването беше 200%", съобщи още служителят.

Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция" на МВР. Съгласно закона там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране.

Според последните актуални данни на МВР за първите 5 месеца на годината 1726 са задържаните граждани на трети страни. 

Източник: offnews.bg

Свързани статии