Актуално

На фокус

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв и осъждане, организацията не приема критиките

Докладът на

07.08.2022

Втори Фронт

79


Шефката на украинския клон на "Амнести интернешънъл"(АИ) подаде оставка, като заяви, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ срещу публикуването на доклад, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни граждани на руски атаки, тъй като са се разположили в населени места, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера вечерта във Фейсбук  Оксана Покалчук обвини бившия си работодател, че не е взел предвид военните реалности в Украйна и опасенията на местните служители, които са настоявали докладът на АИ да бъде преработен.

Докладът, публикуван в четвъртък, предизвика гневни осъждания от страна на висши украински служители и критики от страна на западни дипломати, които обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци.

"Болезнено е да призная, но аз и ръководството на "Амнести интернешънъл" се разделихме по отношение на ценностите", пише Покалчук. "Вярвам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията."

Покалчук заяви, че нейният офис е поискал от ръководството на организацията да даде на украинското министерство на отбраната достатъчно време да отговори на констатациите в доклада, и заяви, че ако АИ не го направи, това ще подпомогне усилията на Кремъл за дезинформация и пропаганда.

"Убедена съм, че нашите проучвания трябва да се правят задълбочено, като се имат предвид хората, чийто живот често зависи пряко от думите и действията на международните организации", каза тя.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на доклада, генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар заяви, че организацията е "документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони".

"Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право", заяви тя в четвъртък.

Говорителят на руското външно министерство цитира твърденията на "Амнести интернешънъл" като доказателство, че Украйна използва цивилни граждани като жив щит.

ТАСС допълни, че АИ на 29 юли е изпратила до правителството на Украйна писмо, в което информира за своите изводи. "В това писмо ние изброихме множество градове и села, в които сме документирали описаните в информацията за медиите действия, и предоставихме джи пи ес координатите на 24 места, включително  училища и болници, в които – както потвърди АИ – са били разположени украински войници".

Множество западни учени в областта на международното и военното право излязоха в социалните мрежи, за да отхвърлят твърдението на АИ за човешки щит. Те заявиха, че докладът съдържа лоши формулировки, които размиват правните различия и пренебрегват бойните условия в Украйна, посочва АП.

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на отбраната, осъдиха остро доклада, който според тях не предоставя картината за руските бомбардировки на населените места и документираните нападения срещу цивилни граждани.

Каламар публикува в петък съобщение в Туитър, в което защити работата на организацията и се прицели в нейните критици.

"Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи: днес всички те атакуват разследванията на Амнести. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите", написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба публикува гневен отговор на Каламар, в който обвини организацията ѝ във "фалшив неутралитет"  и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага  на Кремъл.

Източник: БТА

Свързани статии