Актуално

На фокус

Не е лошо да си различен, но...

Не е лошо да си различен, но...

22.01.2021

Персефона Коре, фейсбук

2163


Публикуваме без редакторска намеса един интересен пост от фейсбук на Персефона Коре, с надеждата за градивен дебат по една от водещите теми в съвременното ни общество.

Текстът е интересен, защото засяга едната от две полюсни позиции, във време, в което виждаме, че е повече от необходимо да можем да се срещнем някъде по среда, колкото и да сме различни. А единственият начин за това е да говорим, дори да спорим  - за всичкото онова, от което се страхуваме и не приемаме. Защото и най-големите стени не падат със сила, а с единност.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Не, да си хомосексуалист не е дразнещо. Не е дразнещо да си с наднормено тегло. Не е дразнещо и да нямаш видима плът по себе си от татуировки. Не е дразнещо да си се надупчил като модел на пиърсинги, обеци и джунджурии. Не е дразнещо да си следващ своите възгледи и религиозен път. Не е дразнещо и да си жена, полу жена, 3/4 жена, може би жена, понякога жена, само събота вечер жена или едно време бях жена. Не е дразнещо и да си много арт. Дори не е дразнещо да си всичко това просто, защото е модерно. 
Дразнещо е да навлизаш в чуждото лично пространство. Лично пространство на свободата на мисълта, волята, мнението, избора на възгледи и действия и да налагаш на някого да те уважава, защото си решил да бъдеш нещо, което другия не харесва и не одобрява в този свят. Да изискваш симпатия, защото вътрешно в себе си всъщност самия ти не се харесваш и за запознатите с ученията на психологията на базисно ниво, да бъде явно, че когато парадираш с нещо, самият ти не си го приел като част от себе си, не си приел себе си като цяло. 
Дразнещо е да изискваш да бъдеш приет, харесван, уважаван без да си го заслужил като личност. Защото уважението е морална категория и би следвало да се получава заради личностни качества, а не поради раса, пол, религия, физика. Уважението, което изискваш от другите предполага да дадеш такова обратно. Уважение към мисленето, възгледите и вижданията на човека отсреща. Да го приемеш такъв какъвто е независимо от Р А З Л И Ч И Я Т А. Инак изглежда смешно и лицемерно да проповядваш равенство и приемственост, но да отхвърляш другите, защото имат РАЗЛИЧНО мислене от твоето. Да искаш другите да мислят като теб, като в същото време да ги обвиняваш, че те искат да изглеждаш като тях и така те обезличават.Така опорочаваш, обезличаваш и правиш отблъскващ един идеал, а именно идеала на търпимостта. Така изглеждаш смешен и нелеп, дори глупав, защото не разбираш в същината това, което искаш. Превръщаш идеята не в идеал, а в егоизъм. В това да получиш, но не и да дадеш. В това ти да се чувстваш комфортно в дрехите си като отнемеш възможността на други да чувстват същото.
Да изискваш някой да мисли като теб.
Да изискваш някой да харесва това, което и ти.
Да изискваш одобрение на нещата, които ти смяташ, че имат нужда от одобрение.
Да парадираш с това.
Да го налагаш.
Да размяташ табелки, листчета, лозунги, статуси.
Е същото като...
Да изискваш от някого да бъде хетеро.
Да изискваш от някого да бъде в идеални физически пропорции.
Да изискваш някого да не шари тялото си като признак на социална деградация.
Да изискваш някого да има като твоята вяра. 
Да изискваш да има само два пола.
Това са чисто и просто различни гледни точки и ако искаш твоята да бъде уважавана, първо дай уважение към чуждата. Или не го искай. 
Иначе си нелеп.
И дразниш.
Едно е да харесваш нещо, друго е да налагаш на някого какво да харесва. Разликата е в това, че не е твоя работа какво харесва, мисли и чувства другия. 
Твоя работа е какво мислиш ти.

Свързани статии