Актуално

На фокус

Докато в България мерките се разхлабват, Европа настоява за пълен локдаун на континента

Докато в България мерките се разхлабват, Европа настоява за  пълен локдаун на континента

18.01.2021

Втори Фронт

4041


Все повече държави в Европа вместо да разхлабват мерките, въвеждат нови и все по-сторги правила. Вече се разпространява петиция, която има за цел пълен локдаун на стария континент заради разпространението на COVID-19 и неговите нови щамове.

В Германия Ангела Меркел освен вечер час между 20-21 часа -различен за областите, иска да се спре, както градксия така и междуградския транспорт.Потвърдените случаи на коронавирус в страната доближават 2 милиона и 20 хиляди
Над 1 милион души в Германия вече са ваксинирани срещу COVID-19, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато броят на новозаразените с коронавирус и на починалите от причиняваното от него заболяване остават на високо равнище в страната, а властите обмислят дали да затегнат още повече противоепидемичните мерки.

В събота във Франция влезе в сила вечерен час като част от мерките за борба с коронавируса. Чехия излезе на първо място в ЕС по новозаразени с COVID-19 за 14 дни. Страната е и на четвърто място в ЕС по смъртност, предава 24 часа. Броят на смъртните случаи в страната от COVID-19 надхвърли 70 хиляди, предаде Франс прес.

Гърция удължи за неопределен период карантинните мерки в цялата страна, но магазини и молове ще отворят в понеделник при строго ограничение на броя на влизащите купувачи.

Заради влошаващата се обстановка в Италия премиерът Джузепе Конте издаде нов указ за удължаване на националния локдаун до 5 март. Вечерният час ще е между 22 и 5 ч. Пазаруването на хранителни стоки ще е забранено след 18 ч.  Продължава действието на системата на разделяне на страната на зони,  според нивата на разпространение на заразата. До 15 февруари се удължава забраната да се пътува между отделните области без неотложна причина. До същата дата ще останат затворени и ски курортите.

Нови мерки срещу разпространението на COVID-19 обяви и Великобритания. От понеделник се спира действието на т.нар. коридори за пътуване.Нови мерки обяви и Великобритания. Там епидемията е в разгара си и властите не могат да намалят броя на заразените и починалите.Затварянето на коридорите дойде часове, след като беше наложена пълна забрана на пътувания от Южна Америка и Португалия. Тя вече влезе в сила и се наложи заради новата мутация на коронавируса, открита в амазонските провинции на Бразилия.

Освен изискването за предоставяне на влизане в Норвегия на отрицателен тест за коронавирус, от понеделник, 18 януари 2021 г. в 17ч, Норвегия въвежда за всички пристигащи, които през последните 14 дни са били в страна с червен рисков индекс (сред които и България) изследване за COVID-19 на съответния граничен пункт.

 

Свързани статии