Актуално

На фокус

Доц. Околийски: Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но не и в България

Доц. Околийски: Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но не и в България

10.01.2022

Втори фронт

483


Пандемията може да свърши до края на 2022 г., но само в страните, които успешно се борят с вируса. За България тази прогноза не е валидна, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България по bTV.

„Данните, че Омикрон е по-лек са твърде оптимистични. Към този момент видното е, че вирусът много бързо намира неваксинираните хора, което важи също за страни като Германия, Испания и Великобритания, които имат покритие над 80% с ваксини“, каза Околийски.

По думите му фактът, че се заразяват толкова много хора за толкова кратко време, сериозно ще натовари здравните системи и ще доведе до повече хора с по-сериозни усложнения. Той допълни, че ако човек е ваксиниран, вероятността да се зарази с Омикрон е по-малка, но дори и това да стане – заболяването протича много по-леко.

Представителят на СЗО предупреди за опасност от появата на нови видове мутации в страни като България и Румъния, където ваксинационното покритие е ниско.

Доц. Околийски цитира анкетно проучване на СЗО и МЗ, което показва, че едва 12% от българите са истински антиваксъри. По-висок е процентът на хората, които са скептици и имат страхове и нужда от адекватна информация – 50%. „Хората имат нужда някой да говори с тях по емпатичен и топъл начин, трябва да има диалог“, каза той.

На въпрос дали има риск от появата на флурона (комбинация от грип и коронавирус) и у нас, Околийски коментира, че има.

„Сезонният грип, въпреки че е слабо изразен, също е наличен. Двойната комбинация от коронавирус и сезонен грип е още по-смъртоносна и това е тревожно. Преди пандемията губехме около 2000 души годишно заради сезонния грип, въпреки наличието на ваксини и на национална програма, която ги финансира“, подчерта той.

Доцентът коментира и пост ковид ефекта върху психиката:

"Установено е, че около 30% от хората след прекарана коронавирусна инфекция развиват психично заболяване: тревожно разстройство, депресия. Това има опустошителен характер върху възможността да функционираш, човек се чувства с понижена работоспособност, изпитва тревога за утрешния ден, проявяват се симптоми на депресия. Затова е важно да се изгради стратегия за комуникация на риска. В момента работна група в здравното министерство създава такава стратегия, с екшън план как хората да бъдат информирани за ползите от ваксинацията. Предвижда се обучение на общопрактикуващите лекари", съобщи доц. Околийски.

СЗО подкрепя ваксинирането на деца и юноши. Училищата трябва да са последните места, които се затварят при локдауни, затова децата и техните учители трябва да бъдат защитени, посочи още представителят на СЗО у нас доц. Михаил Околийски.

   Източник: offnews

Свързани статии