Актуално

На фокус

Доц. Огнян Минчев: Страните от Централна и Източна Европа не пречат на никого, ако се обединят

Доц. Огнян Минчев: Страните от Централна и Източна Европа не пречат на никого, ако се обединят

10.07.2021

Втори Фронт

964


"Централноевропейският регион и Източноевропейският регион включват страни в по-ниския регистър на развитие на Европа и те винаги са били под пресата на европейски велики сили, които ги притискат и от запад, и от изток. Поради това са били по-скоро дом на народи, оказали се жертви на развитието на европейските империи в миналото, отколкото дом на народи, успели да вземат едно активно място в изграждането на Европа. Нашият регион се еманципира и страните в него изграждат независими национални държави. Тази независимост те оползотворяват в максималистична стратегия за икономическо, за социално развитие и за гарантиране на своята сигурност. Това е общата картина, в която можем да говорим за инициативата "Три морета".

Този коментар направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Огнян Минчев.

По думите му проблем за цяла Европа е "доста по-голямата аморфност, по-голямата фрагментираност, по-ниската степен на развитие на Централна и Източна Европа".

"Страните от Централна и Източна Европа не пречат на никого, ако се обединят с цел да засилят, да подкрепят своята взаимна обвързаност, своя потенциал за сътрудничество при постигането на определени икономически цели. Смисълът на Триморието е да надгради европейската и евроатлантическата стратегия за развитие на Централна и Източна Европа".

В предаването "Събота 150" политологът допълни:

"Централно-източноевропейските страни са малки пазари, но стратегически удобно предмостие, от което китайската икономика би могла да атакува сърцевината на Европа, да изгради база, от която да заобикаля и ефективно да проваля митническата политика на Европейския съюз, стимулираща европейското производство".

Според доц. Минчев проблемът за инвестициите е предхождан от този за ясната стратегия, която трябва да навлиза в конкретика.

Интервюто с доц. Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл. 

Свързани статии