Актуално

На фокус

Доц. Мангъров: Всички, които се ваксинират, участват в третата фаза на проучване

Доц. Мангъров: Всички, които се ваксинират, участват в третата фаза на проучване

28.12.2020

eurocom.bg

11971


Инфекционистът доц. Атанас Мангъров коментира масовата ваксинация срещу COVID-19 и какво да очакваме след нея. Организатор на разговора е ПП АБВ.

Доц. Мангъров започна с думите, че винаги е бил привърженик на ваксините, но обясни и различните видове ваксини.

По думите му чрез ваксината на Пфайзър се вкарва информационна РНК, която да образува антитела. Той допълни, че всички ваксини в момента са в третата фаза. Всички, които се ваксинират с тази ваксина трябва да знаят, че участват в трета фаза на клиничното проучване, а всички фирми-производители да освободени от отговорност. Цялата отговорност е прехвърлена върху държавите.

"Хората трябва да подпишат информирано съгласие, в което пише, че той е информиран за всички неща, които могат да последват, за да се снеме отговорността от производителя, държавата и всички по веригата. Човек трябва да има и избор коя ваксина да си сложи - в България в момента има само една ваксина, която е одобрена от Европейския съюз и американските органи. Тя е хубава ваксина, струва си човек да си я направи, но когато си я прави, той трябва да има предвид всички тези неща. Това, което мен ме притеснява е, че се говори, че ако човек е прекарал коронавирус, той трябва да се ваксинира. Ковид инфекцията като вирус, който изработва имунен отговор. Ако човек е изработил имунитет, е несериозно да се ваксинира", каза още доц. Мангъров.

 

Свързани статии