Актуално

На фокус

Доц. Мангъров: В заведенията не е по-опасно от автобуса или магазина

Доц. Мангъров: В заведенията не е по-опасно от автобуса или магазина

20.01.2021

frognews

2792


Няма медицински доказателства, че заведенията са по-опасни за заразяване с COVID-19 от останалите обществени места. В това е категоричен шефът на COVID отделението на Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров. Коментарът му е по повод основателното недоволство на хилядите българи в рестораньорския бранш, които втори месец са без работа и доходи, както и двойния стандарт по отношение на това кои обекти могат да работят и кои не.
„В заведенията не е по-опасно, отколкото в трамвая, автобуса, метрото или магазините, където никой не спазва дистанция. Напълно безсмислено е да стоят затворени, не ми е ясно защо го правят. Просто са ги нарочили”, посочи инфекционистът пред TrafficNews.


„Дали ще си в СПА, дали ще си в някаква физкултурна зала, няма голямо значение. Още повече на СПА, във физкултурните зали ходят хора, които са здрави, във форма и да се заразят, нищо няма да им стане. Един човек, който има сърдечна недостатъчност, който има някакво сериозно заболяване, не ходи на СПА, не ходи на фитнес, обикновено не ходи и на ресторант”, допълни доц. Мангъров.


„Има две хипотези в момента. Едната е, че това намаляване на случаите се дължи на т.нар. локдаун, или затваряне. Което е привлекателно от идейна гледна точка. Но това, което се вижда в другите страни като Испания, Великобритания, Франция, които са затворени много плътно от края на септември месец, е, че случаите там нарастват. Тази хипотеза ще се провери, когато се отворим, искаме или не. Ако отново се достигнат нивата от есента, мерките са имали някакъв ефект. Но не мисля, че това ще се случи”, обясни инфекционистът.

Втората хипотеза, която според него е по-вероятна за нашата страна, е, че вече вирусът е минал през една значителна част от населението и се наблюдава естественото затихване на процеса. И колкото и да ни е страх, няма как да живеем завинаги затворени.


„През октомври над 60 лаборатории, приблизително равномерно разпределени в цялата страна, правеха ежедневно по 10-12 хил. теста. Даже в някои дни и доста повече. При което се установяваше, че 30-40% от тези тестове са положителни, с всички условности. Информацията, която би следвало да получаваме от това, е, че към дадения момент около 30-40 на сто от населението са били положителни. Нека да не са толкова, нека да са доста по-малко. Тези, да кажем, 30-ина процента от хората в рамките на 20-30 дни биха заразили други 30%. Които на свой ред след още 20-30 дни биха заразили още 30-ина процента. И би трябвало в рамките на 4-5 месеца цялото население да мине през този вирус. Това, което се случва всяка година през декември, януари и февруари, когато грипният вирус се върти масово и март месец започне да затихва. Силно се надявам, че тук се случва същото нещо”, смята доц. Мангъров.


Относно новите щамове на COVID-19 пък той коментира, че ако ваксините действат върху тях, както ни убеждават здравните власти, би трябвало преболедувалите тази инфекция също да са защитени. Защото естествената защита е много по-добра от която и да е ваксина.

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания