Доц. Мангъров няма да се ваксинира: Не е сигурно, че ваксините са безопасни

Доц. Мангъров няма да се ваксинира: Не е сигурно, че ваксините са безопасни

11.12.2020

debati.bg

9127


Доц. Атанас Мангъров, който е шеф на COVID - отделението в Инфекциозна болница е категоричен,че няма да се ваксинира. Причината е, че ваксината срещу Covid 19, носи реална опасност за живота и здравето на хората,според инфекциониста. 

По думите на доц. Мангъров основният проблем не е в тези алергични реакции, които се получават - като например повишаване на температурата или зачервяване на мястото на убождането.

„Специално при тази ваксина на Пфайзер и Бионтек в организма се вкарва чужда РНК, която кара клетките на човека, на когото е поставена да започнат да произвежда белтъци на коронавируса. И срещу тях вече се изработват антитела. Тука има две неща, които не са уточнени. Първото е доколко вкарването на този чужд генетичен код има онкогенен потенциал, т.е доколко този генетичен код може да доведе до някакви злокачествени трансформации в човешката клетка. Това не е нещо, което може да се уточни в рамките на 3-4 месеца, необходими са години. Второто нещо е доколко тези  протеини, тези белтъци, които ще се вкарат в човешката клетка ще могат да се въприемат като чужди антигени и да доведат до възникнат на автоимунни заболявания. Най-вероятно това няма да се случи, но не можем да го докажем, това не е  нещо, което се доказва в рамките на няколко месеца.Това са проблемите около тази ваксина, които не са уточнени. Представете си какво би станало, ако да кажем се имунизират 70-80% от хората и след няколко месеца или след няколко години се окаже, че примерно 1-2% от ваксинираните са с автоимунни заболявания или имат някакви онкопроблеми. Това са неща, които за да се уточнят е необходимо доста по-продължително време, а не няколко месеца", категоричен е инфекционистът.
„При условие, че смъртността от Ковид е под 0,3% да се вкарват ваксини, които не са толкова добре проучени, на хора, на които им няма нищо, които са здрави и  тези ваксини не са напълно изпитани по правилата на добрата медицинска практика, това ми се струва малко прибързано.“
За момента не е ясно и какъв имунитет би създала тази ваксина.

 

Свързани статии