Актуално

На фокус

Доц. Кунчев: Спадът на COVID случаите у нас спря, всеки трети е заразен с Делта варианта

Доц. Кунчев: Спадът на COVID случаите у нас спря, всеки трети е заразен с Делта варианта

21.07.2021

Втори фронт

803


Има промяна на тенденцията в разпространението на коронавируса. Спадът на случаите в България спря, всеки трети е заразен с Делта варианта. Много бавно и постепенно те ще се увеличават случаите през този месец и доста по-бързо през август. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с развиването на епидемичната обстановка от COVID-19.

По думите му всичко, което би могло да убеди хората да се ваксинират, е добро дошло – информация и организация на ваксинационния процес.

"Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора", коментира още Кунчев.

„Ние сме от страните с най-ниско разпространение на Делта варианта“, уточни той и отбеляза, че в някои страни процентите на разпространение достигат 93%.

"Ако погледнете картата на Европа, България е все още по-светлата част с най-ниската заболеваемост от COVID-19. За съжаление обаче има обръщане на тренда. Засега е в малки размери, до края на юли ще има леко повишение на случаите. След това, през август, вероятно ще видим ускорението, което виждаме в някои други страни. Ситуацията в отделните страни се движи в изключително широки граници. Ако имахме заболеваемостта на Великобритания, щяхме да имаме 8700 случая на ден, а не 141 случая – нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, щяхме да имаме над 15 000 случая на ден. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи", изчисли Кунчев.

   Източник: frognews

Свързани статии