Актуално

На фокус

Доц. Киров: Личните лекари не получават РНК ваксини

Доц. Киров: Личните лекари не получават РНК ваксини

22.03.2021

Втори Фронт

842


Не получаваме РНК ваксини, не мога да кажа защо. Трябва да се реши проблемът с логистиката - за доставянето на ваксините откъдето тръгват, до нашите практики. Това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той заяви, че не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си.

Фактите са, че 75% близо от колегите сме получили между 10 и 40 дози към 12 март, а сме заявили между 50 и 200 дози. При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат имунизирани, категоричен е доц. Киров.

Той заяви, че не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си. "Нямаше фризери дори и се обсъждаше, че вероятно при нас, според това, което се знае, най-лесна за прилагане ще бъде ваксината на "Астра Зенека". После излязоха достатъчно данни, видя се, че и РНК ваксините може да се складират няколко дни в хладилник", обясни доц. Киров.

"Ние винаги като съсловие сме подхождали безкрайно етично. Проф. Гигов си позволи да каже, че сме абдикирали от ваксинацията - като отговор ще помоля само да му покажете мои колеги, които чакат на опашка за ваксини", допълни доц. Киров. "Рискът трябва да бъде премерен, но по-добре е да се ваксинираш, отколкото да не го правиш", посочи той относно ваксинацията.

Общопрактикуващият лекар заяви, че при тяхното съсловие също има зелени коридори за ваксинация и не е ясно защо при тях няма снабдяване с достатъчно ваксини, а се отварят коридори във ваксинационни центрове.

Той не отрече, че вероятно има значение и заплащането на личните лекари от 10 лв. на поставена ваксина. "Аз съм човекът, който предложи тази цена, колкото и нескромно да звучи и с моите колеги я договорихме", посочи доц. Киров.

Той призова гражданите да спазват елементарни правила като носене на маски и спазване на хигиена, вместо да се стига до затваряне и ограничения.

  Източник: Гласове

Свързани статии