Актуално

На фокус

Доц. Гломб: Няма данни българският вариант на COVID да е по-различен

Доц. Гломб: Няма данни българският вариант на COVID да е по-различен

25.04.2021

Втори Фронт

627


"Няма дадни българският вариант на COVID-19 да е по-различен". Това каза в предаването „Събуди се” по Нова теливизия ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб. По думите ѝ, еволюцията при вирусите се развива много бързо. "Човешкият опит показва, че единствено масовото ваксиниране е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген. Коронавирусът доминира над останалите вируси, защото му е по-удобно да се размножава. Не се учудвам, че нямахме грип тази зима", поясни доц. Гломб.

Тя коментира и страничните ефекти на ваксината.

"Не се учудвам, че тромбозите са нежелана реакция. В патогенезата на болестта влиза и това увреждане на ендотелата - образуването на микротромби. Логично е, че ваксина, която имитира вируса, може да доведе до нещо подобно", каза още доц. Гломб.

Според нея децата не са чак толкова сериозен фактор при разпространението на COVID-19. "Децата са най-страдащите от пандемията, тъй като ги набедихме, че разпространяват лесно вируса. Това не е съвсем така. Те не са толкова мощен фактор при разпространението на COVID-19", заключи доцентът.

Свързани статии

Левицата