Актуално

На фокус

Доц. Георги Лозанов : Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира

Доц. Георги Лозанов : Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира

02.03.2021

Втори Фронт

1135


Ако медиите не дадат думата на представителите на другите политически сили-по-малки и извънпарламентарни, това ще бъде силна деформация на вота. Това каза пред Фрог нюз доц. Георги Лозанов. Ето какво още сподели той:
-  Доц. Лозанов, в последно време в трите най-големи телевизии се канят само представители на ГЕРБ и най-вече министрите от кабинета на Бойко Борисов. Струва ли ви се нормално това и не ви ли липсват и други позиции, различни от тези на управляващите?

-  Появата им е свързана главно с пандемията, икономическите последствия, кампанията около ваксинацията и т. н. Така че е логично в някакъв смисъл да се търсят представителите на институциите. Паралелно с това ние вече сме в предизборна ситуация, независимо, че официално тя все още не е започнала.  Получава се една сложна и парадоксална публична ситуация и среда – медиите продължават да са фокусирани върху пандемията и справянето с нея. Успоредно с това върви и самата предизборна кампания, при която се получава асиметрия.

- Бихте ли пояснили.

- Тези, които могат да говорят институционално за пандемията, те са и политици. Тяхното говорене фактически, заради предизборната ситуация, формира вот. Но освен за пандемията, политиците говорят и по други теми, което им дава аванс пред останалите кандидати. Това винаги го е имало-тези които са на власт се възползват повече или по-малко да говорят за проблемите, които решават в момента. Но по време на пандемията това, за което говоря, го виждаме в огромен мащаб.

-  Но хората се нуждаят да чуят и други гледни точки, не мислите ли, та макар и темата да е пандемия?

-  Надявам се, че ситуацията, която наблюдаваме, ще се промени поне в предизборната кампания. А тя започва след няколко дни. Защото ако медиите не дадат думата на представителите на другите политически сили-по-малки и извънпарламентарни,  това ще бъде силна деформация на вота.

-  Допускате ли, че  управляващите може и да не позволят това да се случи?

-  Не мисля, че ситуацията сега е по-различна от другите години. Медиите - БТВ, НТВ, мисля си,  имат собствен потенциал да защитават своята гледна тока, а не на управляващите. БТВ в дълъг период дори стоеше доста опозиционно. Сега това се е загубило. Но има друг интересен момент. Явно е, че за управляващите основният инструмент при убеждаването на избирателите е пандемията. И ако те се справят с нея и ваксинациите, това при всички случаи ще им донесе увеличаване на подкрепата. В това не виждам нищо лошо, стига да доставят достатъчно ваксини за хората и да организират кампанията по ваксиниране на населението. Дори това да е направено с цел предизборна реклама, пак е добре.

Но ако се увеличават заразените, както това се случва сега и се отварят заведенията, което може да се разчете като печелене на подкрепа в предизборната ситуация, мисля, че това ще доведе до отлив на доверие към управляващите. Така, че заиграването с пандемията е нож с две остриета.  

Интервю на Катя Илиева

Източник: frognews

Свързани статии