Актуално

На фокус

Доц. Ангел Кунчев: Не са потвърдени доставките на ”АстраЗенека” за април

Доц. Ангел Кунчев: Не са потвърдени доставките на ”АстраЗенека” за април

12.03.2021

Втори Фронт

2307


Не са потвърдени доставките на ”АстраЗенека” за април, не е фатално все още, но ако не стане до седмица - е притеснително. Ваксините, които ние получаваме от АстраЗенека, не са произведени в САЩ. Засега са потвърдени количествата от ваксината за март.
Това каза по НТВ доц. Ангел Кунчев. "Няма доказан смъртен случай от спорната партида на ваксината на "АстраЗенека". За нея дойде информация от няколко страни, че причинява нежелани реакции, сред които и тромбоза", подчерта той. Държавният здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера е дошла подобна информация и от Италия. Кунчев коментира и информацията, че и у нас е починал човек, след като е бил ваксиниран, но няма причинно-следствена връзка между това.

Доц. Кунчев заяви, че не може да каже нищо конкретно за фаталния случай на българин след ваксинация. "Не зная какво е имал предвид здравният министър. "За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции.

Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми. Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример, когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия. Беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълби", разказа доц. Кунчев.

Попитан дали хората отново ще бъдат готови за затваряне на държавата, той заяви, че в 4-5 области не се налага затваряне, но в останалите са нужни мерки.

   Източник: frognews

Свързани статии