Актуално

На фокус

До месец Европа може да започне имунизиране на 12-годишни срещу COVID-19

До месец Европа може да започне имунизиране на 12-годишни срещу COVID-19

12.05.2021

Втори фронт

579


В Европа може да започне имунизиране на 12-годишните срещу COVID-19 след по-малко от месец, заявиха от Европейската агенция по лекарствата, предава БНР. Коментарът дойде, след като американската Федералната администрация за храните и лекарствата разреши прилагане на ваксината на „Пфайзър“ и „Бионтех“ на лицата от 12 до 15 годишна възраст. Последната дума ще има утре експертна комисия от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
Двете компании уверяват, че препаратът е безопасен и 100 процента ефективен в тази възрастова група.

Президентът Джо Байдън заяви по-рано, че властите имат готовност да започнат имунизирането на децата незабавно.

Европа може да последва Америка съвсем скоро. Ръководителката на Европейската агенция по лекарствата Имър Кук каза днес пред „Ханделсблат“ и други медии, че се надява процедурата по оценяване на ваксината да приключи през юни, ако не в края на май.

Междувременно плановете на по-бедните държави, които разчитат да си осигурят ваксини по международната схема COVAX, понесоха тежък удар днес. Американската компания „Новавакс“ отложи с поне 4 месеца заявлението си до европейския и американския регулатор за оценка на своя кандидат за ваксина.

„Новавакс“ има споразумение с COVAX за доставка на 1 милиард и 100 милиона дози, произведени в сътрудничество с Индийския серумен институт. Доставките трябваше да започнат през третото тримесечие на тази година.

Няма изгледи за компромис по спора за патентите на ваксините поне през следващата половин година, смята генералният директор на Световната търговска организация. Нгози Оконджо-Иуала е на мнение, че „прагматично“ решение може да бъде постигнато едва през декември. То ще бъде във вид на рамково споразумение за интелектуалната собственост, трансфера на технологии и подобрен достъп на развиващите се държави до ваксини.

Привържениците на идеята за отмяна на патентите смятат, че по този начин повече компании ще произвеждат повече ваксини в глобален мащаб. Според противниците обаче това ще убие стимула за иновации, така необходими в борбата срещу мутациите на вируса.

Сао Пауло, Рио де Жанейро и други бразилски щати във вторник пък спряха имунизацията на бременни жени с коронавирусната ваксина AstraZeneca по препоръка на националния здравен регулатор. Словашкото здравно министерство заяви, че спира употребата на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca при хората, които си поставят първа доза.

Въпреки това Европейската комисия не се е отказала напълно от ваксината на „АстраЗенека“. До март шведско-британската компания достави едва една четвърт от договорените 120 милиона дози. Доставките за второто тримесечие също изостават, въпреки съдебната процедура, заведена от Брюксел. Еврокомисията се надява на съда, за да изтръгне до юли поне 90 милиона дози допълнително, съобщи днес неин говорител.

Източник: frognews

Свързани статии

Левицата