Актуално

На фокус

Днес е развръзката с мандата на "Има такъв народ"

Днес е развръзката с мандата на

06.08.2021

Втори фронт

971


Днес изтича срокът, в който "Има такъв народ" трябва да върне мандата на президента Румен Радев. Хората на Трифонов вчера декларираха, че ще го върнат изпълнен. "Не сме обсъждали вариант, в който да върнем мандата неизпълнен, решени сме да направим всичко възможно", заяви депутатът Ивайло Вълчев. "Този мач ще го играем докрай", допълни по-късно колегата му Станислав Балабанов. Нито Вълчев обаче, нито Балабанов пожелаха да уточнят кога ще отидат на "Дондуков" 2." Засега е ясно само, че преди това ще има още е една среща с БСП.  Председателят на левицата Корнелия Нинова обяви тази сутрин пред Нова тв, че консултациите с ИТН по темата ще има и днес, като началният час е 10 ч.  

ОТ ИТН вчера увериха, че до последно ще убеждават потенциалните си партньори - "Демократична България", "Изправи се. БГ. Ние идваме!" и БСП, за подкрепа на втория им проектокабинет. "Разговори се водят и в момента", коментира вчера лаконично кандидатът за премиер Пламен Николов в кулоарите на НС. И трите формации настояват за сключване на споразумение с ИТН по управленските приоритети. БСП снощи реши, че няма да даде подкрепа за кандидат-министрите, без да е парафиран някакъв документ.

"Разчитаме на тяхната подкрепа докрай, а какво ще направят в пленарна зала зависи от тях", отговори Балабанов на въпроси за подкрепата на ДБ, ИБГНИ и БСП.

Запитан дали ИТН обмислят смяна на някои от имената в проектокабинета, той отговори, че такава не се предвижда. "Министрите са такива каквито са - с биографиите и с професионализма си, и с желанието да свършат работа", допълни той. Според него е по-добре да има правителство, за да се извършат спешни реформи, отколкото да се отива към нови избори. "Какво ще се случи, ще видим другата седмица, защото позициите се променят ежедневно", допълни още той.

РАЗТАКАВАНЕ

Парламентарните групи на "Демократична България" и "Изправи се.Б. Ние идваме!" обаче оставиха за уикенда да решат в крайна сметка как да гласуват в пленарна зала, въпреки очакванията, че развръзката дали ще подкрепят кабинета на ИТН или не, да се случи до петък. Според шефове на ДБ и ИБГНИ партийните ръководства трябва да имат последната дума.

"До приключване на парламентарната процедура ще имате становището на "Изправи се.БГ. Ние идваме!" по отношение на подкрепата или не подкрепата на кабинета", заяви Мая Манолова в кулоарите на парламента. Тя уточни, че в петък и събота организациите, които са част от коалицията, ще проведат срещи, в които да дискутират този въпрос, което означава, че позицията на ИБГНИ би могла да стане известна най-рано в началото на следващата седмица.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов бе още по-лаконичен: "Ние в момента очакваме нашите органи да вземат решение".

  Източник: СЕГА

Свързани статии