Актуално

На фокус

"Дънди прешъс метълс" са добили и изнесли суровина в злато за повече от 1,2 млрд. лева...

05.09.2021

Втори Фронт

5140


"Концесиите в България са силно подценени като такси, които събира държавата, заяви пред БНР Любомир Каримански, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутат от "Има такъв народ".

Каримански се обяви за преразглеждане на концесионните договори и даде примери: Фирмата "Дънди прешъс метълс" са добили и изнесли суровина в размер на 12 200 килограма злато за повече от 1,2 млрд. лева. Концесионната такса на тази компания е 1%. ... 

Защо главна прокуратура не обърна внимание поне на един от докладите на Сметната палата. 

Ето една възможност за оптимизиране на разходите в публичния сектор, така че да може приходната част да я има...".

"Ние защитаваме интереса на държавата от гледна точка на експлоатиране на природните богатства на страната. Ние трябва да се съобразяваме и с политиката на ЕК за това как и по какъв начин експлоатираме природните си богатства", добави Каримански.

Малко по-късно министърът на финансите Асен Василев също се изказа за увеличаване на концесионните такси. В момента от такава годишната концесионна такса за всички концесии - вкл. за полезни изкопаеми, плажове и т.н., държавата прибира само 80 млн., обясни Василев.

Актуализацията на държавния бюджет може да бъде приета до 14 септември, смята председателят на бюджетната комисия в НС.

"Категорично съм за избори 2 в 1, гледайки от страна на финансите това е по-разумният вариант", подчерта още Каримански.

Източник: в. Сега

Свързани статии