Актуално

На фокус

Дисидентка: "Иранките са бесни" след смъртта на жена заради забрадка

Дисидентка:

24.09.2022

Втори Фронт

162


Иранската активистка за права на жените Масих Алинеджад заяви, че иранките са бесни заради смъртта на Махса Амини, починала в ареста след като била задържана за нарушаване на правилата за забулване на жените в Иран, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за Асошиейтед прес Алинеджад посочи, че видеата и съобщенията, които получава в последните дни от жени в Иран, протестиращи срещу правителството на страната си, свидетелстват за гнева, с който ги е изпълнила смъртта на младото момиче.

По думите на активистката те говорят за рисковете, на които се излагат с протестите си, включително от фатален за тях изход, противопоставяйки се на правителствени сили, които имат дълги традиции в потискането на инакомислието. Жените споделяли разкази как се сбогуват с близките си и изпращали видеа от сблъсъци с полицията и такива, на които жени демонстративно свалят забрадките, които държавата им налага да носят, и режат косите си, посочва АП.

"Усещам гнева на хората по есемесите, които ми изпращат", каза Алинеджад в интервюто, направено в Ню Йорк, където 46-годишната опозиционна активистка и писателка живее в изгнание, откакто избяга от Иран след изборите през 2009 г.

"Години наред те бяха пренебрегвани", заяви тя. "Затова сега са гневни. Иранките сега са бесни."

Катализатор за избухването на поредното недоволство в Иран стана смъртта този месец на 22-годишната Махса Амини. Младата жена бе задържана на 13 септември за това, че носела хиджаб по начин, нарушаващ строгите правила за носенето на ислямските забрадки от жените на обществени места. Три дни по-късно тя почина в полицейския арест. Властите заявиха, че причината за смъртта ѝ е сърдечен удар и че никой не я е докосвал, докато е била задържана. Семейството ѝ оспори тази версия и това породи възмущение.

Протестите избухнаха след погребението ѝ на 17 септември и обхванаха над десетина града. По оценки на АП въз основа на публично изнесени данни от официални и полуофициални медии в Иран при демонстрациите са загинали най-малко 11 души, а според водещ от държавната телевизия броят им е дори още по-голям. Иранското правителство предприе ответни действия срещу протестиращите, като силите му за сигурност влязоха в сблъсъци с тях, а достъпът до интернет беше прекъснат.

Алинеджад от повече от десетилетие е изявен критик на теокрацията в Иран, по чиито правила се управлява страната, и на контрола ѝ върху жените чрез задължителното носене на хиджаб и други мерки.

Миналата година офицер от иранското разузнаване и трима предполагаеми членове на иранска разузнавателна мрежа бяха обвинени от федерален съд в Манхатън в заговор да я отвлекат и да я върнат в Иран. Властите в Иран отрекоха. Миналия месец беше арестуван въоръжен мъж, след като беше забелязан да се навърта около дома на Алинеджад в Бруклин и да се опитва да отвори входната врата. 

Източник: БТА

Свързани статии