Актуално

На фокус

Директорът на болницата в Сандански: Не съжалявам за ваксинираните общински съветници

Директорът на болницата в Сандански: Не съжалявам за ваксинираните общински съветници

11.01.2021

БТВ

1593


„Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат да много хора в борбата с най-тежката инфекция от десетилетия насам“, заяви директорът на болницата в Сандански Илия Тонев в сутрешния блок на бТВ.

В Сандански се разрази скандал след ваксинирането срещу коронавирус на 20 служители на общината с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Според местните власти това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата преди да изтече срока им на годност. Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

По думите на Тонев в последния списък за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент. „Те имат резерви към ваксината на „Пфайзер“, уточни Тонев.

Той добавя, че от болницата са се свързали с местната община за помощ.

„Имахме непрекъсната комуникация с РЗИ. От там казаха да прилагаме ваксините без да уточняват, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия“, каза Тонев.

Очаква се днес да стане ясно дали на болницата в Сандански ще бъде наложена някаква санкция заради грешката. Директорът на болницата заяви, че до момента не е поканен на среща със здравния министър Костадин Ангелов, съобщава още бТВ.

Свързани статии