Актуално

На фокус

Деян Денев: Няма търговска война за ваксините

Деян Денев: Няма търговска война за ваксините

12.03.2021

Втори Фронт

1027


В рамките на месец-два-три в цяла Европа има недостиг на ваксини, в рамките на още няколко месеца в Европа ще има излишък на ваксини. Това мнение изрази пред БНР Деян Денев, който оглавява Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

 Няма търговска война за ваксините - има проблем и се търси виновен, смята той. Денев сравни поръчването и снабдяването с ваксини с уравнение с няколко неизвестни на фона на сложния производствен процес.  

„Ако в процес на разработване имаме десетки ваксини, в Европа са разрешени само 4. Доста компании обявиха, че техните разработки към момента не демонстрират достатъчно добри данни и поради това ги удължиха, някои дори се отказаха“, обясни Деян Денев, като увери, че компромиси не се правят.

Количествата ваксини са определени в средата на миналата година. Към този момент разработката на „АстраЗенека“ е изглеждала най-бърза и най-обещаваща, посочи още Денев и допълни, че държави, които са заложили повече на тази ваксина, се е наложило да наваксват с доставката на други разработки.

Коронавирусът не мутира толкова бързо и не е толкова гъвкав като грипните вируси, отбеляза Деян Денев в предаването „Преди всички“.  

„Фактът, че голяма част от населението на света, включително на България, няма никакво намерение да се ваксинира, означава, че този вирус ще има жизнено пространство и когато той има жизнено пространство, на него ще му бъде дадена възможност да мутира. Поне към момента изглежда, че ваксинационна компания, която да има 70% покритие и повече, каквито са целите, които гарантират успех, трудно може да бъде реализирана, не само в България.“

Това според Деян Денев означава, че сега прилаганите ваксини ще трябва да се подобряват и адаптират.

Проследяването на нежеланите лекарствени реакции от ваксините тече в реално време, подчерта Денев. „В рамките на два-три месеца компаниите, регулаторните агенции проследяват ваксинираните пациенти, проследяват информацията и обобщават. Компаниите събират информация на всеки два-три месеца.“

Борбата с толкова сериозно заболяване изисква наличие и на двата инструмента – лекарство и ваксина, обобщи Деян Денев.

 Източник: БНР

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания