Актуално

На фокус

Дете изпадна в кома след побой в училище. Проблемът е на всички ни

Дете изпадна в кома след побой в училище. Проблемът е на всички ни

12.10.2021

Джесика Вълчева

306


7-годишно момче е е пребито от 14-годишно момиче в тоалетната на селско училище. Момчето си гълта езика, изпада в кома за 5 дни. Институциите се задействат, прокуратурата се самосезира, по случая реагира омбудсмана. 14-годишното момиче вероятно ще бъде наказано. Но проблемът е на обществото ни.
7-годишно дете е изпаднало в кома след побой в училищна тоалетна в село Бреница. Това е поредният случай на детска агресия само месец, след като децата тръгнаха присъствено на училище.

Случаят е отпреди няколко дни. 7-годишният Зоран влязъл погрешка в женската тоалетна. Тогава бил пребит от 14-годишно момиче. Първокласникът бил ритнат в корема и гърдите. Вследствие на инцидента момчето е настанено в Плевенската болница, а според разказа на родителите му момчето е прекарало в кома 5 дни.

В момента 7-годишният Зоран се възстановява и вече е напуснал интензивното отделение на болницата в Плевен, но все още не може да говори. Родителите освен това обвиняват липсата на медицинско лице в училище. Линейката пък закъсняла с около половин час.

По случая се е задействала прокуратурата. Образувано е досъдебно производство, а разследването продължава и до момента.

Детската агресия обаче не е ново явление. Това е проблем, който е налице години наред и то не само в България. У нас обаче институциите сякаш не правят достатъчно.

“Това е много сериозно социално явление. Въпросът е защо се увеличава агресията в обществото по принцип. Въпросът е какво се случва в обществото ни. Може би на някого ще му прозвучи несвързано, но корупцията, опростачването, привеждането на отношенията към “Ти на мен, аз на теб” води до проява на агресия. Обществото ни не е силно критично и я толерира. Агресията не се изразява в това само да набиеш или напсуваш някого. 12 г. бяхме управлявани по този начин и това се възприема като нещо нормално. Това е много сериозен социален проблем, който има дълбоки корени в обществото. Защо в семейството не се говори, а се раздават шамари с възпитателна цел? Родителите са заети с оцеляването си, те самите са видели този модел от техните родители. И резултатите са ужасяващи. Става дума за цивилизационни ценности. Ако започнем да работим по този проблем, резултатите ще са налице след десетилетия, поколения. Сега ще накажем конкретното дете, но причините ще останат. Не правим кой знае какво, ако не работим върху причините. И като всяко обществено явление това ще изисква много работа от страна на самото общество, от страна на институциите. Когато и да започнем, все сме закъснели”, посочи пред ФрогНюз психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. 

  Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания