Актуално

На фокус

Десни мерки, леви цели, нали така беше...

 Десни мерки, леви цели, нали така беше...

20.01.2022

Георги Кадиев

339


Георги Кадиев:                                                                                                                                                                                                              

Държавата да направи енергиен търговец, който да купува ел.енергия за централна администрация, общини, училища и болници, според минисътр Асен Василев в интервюто му за в-к "24 Часа".

Десни мерки, леви цели, нали така беше... 

Непазарна мярка, която ще изкриви пазара, защото този държавен търговец естествено ще натиска държавните производители за по-ниски, подпазарни цени (ако ще купува на пазарни цени, какъв е смисълът от него?) 

Това напомня на държавните бензиностанции на предното правителство, които доникъде не го докараха. Като нищо ще се появи и държавен телеком, защото частните вдигат цените, и държавни търговски банки, защото частните вдигат таксите, и т.н. 

Общини, болници, училища, ВиК наистина не трябва да са зависими от този крайно нестабилен енергиен пазар. Тъй като не могат да се върнат на регулиран пазар, трябва да се намери заобиколно решение, което не вреди на пазара. 

За мен най-добрата идея е, докато мине кризата да ги изкарат на Доставчик от последна инстанция, където ЕСО определя цените. И там да им дават цени, каквито искат.

Свързани статии