Актуално

На фокус

Десетки жени протестираха топлес в Берлин за разширяване на правото да не носят горнище

Десетки жени протестираха топлес в Берлин за разширяване на правото да не носят горнище

11.07.2021

Втори фронт

3699


Десетки жени с голи гърди преминаха днес на велосипеди през центъра на Берлин в знак на протест срещу разпоредби, разрешаващи да свалят горнищата си само в специално обособени зони на обществените паркове, предадоха БТА и ДПА.

Събитието бе в израз на солидарност с французойка, живееща в германската столица, която опитала да събира тен топлес в берлински парк. Служители я помолили да сложи сутиен или да напусне парка, тъй като била в близост до детски басейн и не била в район, предназначен за нудизъм. Отказът й да си сложи горнище довел до намеса на полицията и провокира дебат, най-вече в социалните медии.

Движение в национален мащаб, наречено "Равенство на гърдите за всички", сега настоява на жените да бъде разрешено да са топлес на местата, където това е разрешено и за мъжете. Активистите призовават гърдите да бъдат "нормализирани" вместо "сексуализирани".

Участнички в днешната велодемонстрация носеха плакати като "Циците нямат пол" и "Моето тяло, моят избор".

Освен че караха колелета полуголи, участничките бяха избрали весели шарени костюми. Към демонстрацията се присъединиха и мъже - някои голи от кръста нагоре, други - не, а неколцина дори със сутиени или надуваеми гърди.

Движението планира да продължи протестите на 14 юли в парк в северногерманския град Кил.

    Източник: novini.bg

Свързани статии