Актуално

На фокус

Депутатите решават дали да си намалят заплатите тройно

Депутатите решават дали да си намалят заплатите тройно

03.08.2021

Втори фронт

672


Сред предложенията са народните представители да получават една средна бюджетна заплата от 1570 лева. Днес на комисия депутатите трябва да решат и по какви правила ще работят. Сред предложенията са намаляване на депутатската заплата тройно, като тя да е една средна бюджетна заплата или 1570 лева, а не три.

Това предлагат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, съобщи „24 часа“. Предложението е внесено като промяна в правилника на парламента.

В момента депутатите взимат по 4728 лв. Техните заплати са обвързани с тези в бюджетния сектор от години. Правилото е, че една депутатска заплата се равнява на три средномесечни.

От партията на Мая Манолова предлагат основната депутатска заплата да стане 1576 лв. Освен това се настоява парите, които народните представители получават за сътрудници, вече да се дават само по банков път, а не в плик. Става дума за суми от максимум 2/3 над заплатата.

И още – да бъдат премахнати парите за транспорт, освен за чужбина, а изказванията по начина на водене да са само 1 минута вместо 2. Трябва да се реши и дали народните представители ще работят на сесии.

И предишния кратък парламент имаше подобна точка – за намаление на депутатските заплати, но до орязването им така и не се стигна – просто нямаше кворум и тя отпадна от дневния ред.

   Източник: onovini.eu

 

Свързани статии