Актуално

На фокус

Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

12.08.2021

Втори фронт

1599


Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер. До решението се стигна след нов казус и председателски съвет. Първото гласуване беше неуспешно, след като депутатите от "Има такъв народ" напуснаха пленарна зала, а народните представители на ГЕРБ не гласуваха проекторешението и поискаха да внесат алтернативно, което "съответства на Конституцията". Поради липса на кворум беше обявена почивка, а решение на казуса беше потърсено на председателски съвет.

Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

 

От втория опит парламентът одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер от ИТН. При първото гласуване преди почивката на парламента не бе събран кворум.

105 гласуваха "за", 60 от ГЕРБ-СДС "против" и 1 бе въздържал се.

Прегласуването бе направено по искане на ГЕРБ-СДС. Депутатите от ИТН не бяха в пленарната зала.

Ако няма прегласуване и тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза, обясни Тома Биков защо те предлагат прегласуването. Ние се намираме в абсурдна ситуация - тук липсва мандатоносителят, липсва и кандидатът за премиер, който се отказва по лични причини. След като тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена, стигнахме до момента кандидат да се оттегля по лични причини, обясни той.

Много лесно можехме да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има много трудно излизане, в конституционна криза, обясни Биков. И допълни, че на първото гласуване не са участвали, за да покажат на другите, че са докарали нещата към много тежка ситуация.

Нелепо е, че точно председателката на НС я няма при това гласуване и да води точно това заседание, заяви пък Радомир Чолаков от ГЕРБ в обяснение на отрицателен вот. ГЕРБ в момента помага и без ГЕРБ нямаше да може да се случи това гласуване, заяви той.

Не мога да разбера колко време трябва да мине и колко пъти колегите от ИТН трябва да ви кажат, че те не са тук, за да правят правителство или за да има парламент, а за да взривят системата. Колко пъти трябва да го кажа и колко пъти ние трябва да се направим, че не сме го чули или разбрали, попита Чолаков.

Тук става дума за това ще има ли парламентаризъм или политическата система ще бъде заличена във вида, в който я познаваме, критикува юристът. И припомни 6-те въпроса от референдума на Слави - мажоритарно гласуване, 120 депутати, 1 лев субсидия за партиите, гласуване само по интернет, мажоритарна изборност на полицейските шефове.

Не мога да си представя по-перфидно конструирана бомба, която е заложена под тази сграда. И не знам - не чувате ли как тази бомба цъка, попита Чолаков колегите си.

Всичко това, което ние си мислим, че са някакви шегички и игрички, е всъщност концепция и те, колегите, го казаха вчера. Те имат кауза и каузата е да изринат боклука, допълни депутатът от ГЕРБ.

Вие си мислите, че те чегъртат ГЕРБ. Не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас - един по един, всички, попита Чолаков. И заяви, че е дошло време за опомняне и осъзнаване.

Лично се учудвам, как вие през цялото време казвате: Без ГЕРБ. Добре, без ГЕРБ с кого? С тези, които искат да взривят политическата система? Надявам се в следващите дни да проявим малко разум и смирение и да разберем, че в момента залогът е цялата политическа система на страната, завърши Чолаков.

Преди старта на заседанието бе направена поименна проверка, която установи, че в пленарната зала са 165 депутати.

   Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии