Актуално

На фокус

Депутати влязоха на ревизия в ”Булгартрансгаз”. Теменужка Петкова им крещи: ”Това е фарс”! ВИДЕО

Депутати влязоха на ревизия в ”Булгартрансгаз”. Теменужка Петкова им крещи: ”Това е фарс”! ВИДЕО

23.04.2021

Втори фронт

16527


Председателят на временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години Мая Манолова и членове на комисията отидоха в „Булгартрансгаз“ днес. Там са представители на ДБ, ИТН, БСП.
ДПС са дали зелена светлина на срещата, като са заявили, че ако могат ще присъстват. От ГЕРБ не са изявили желание да участват в срещата. Разговорите са били проведени с депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева.

Манолова и членовете на комисията настояват да получат от „Булгартрансгаз“ проектите на договори от проведените обществени поръчки, отчети за извършеното строителство до момента, плащанията по газопреносната система и други документи, съгласно стартовия списък за ревизията, който комисията одобри на първото си заседание на 21 април 2021г.

Депутатът заяви, че директорът на „Булгартрансгаз“ в момента не е в сградата, въпреки уговорената среща за 16 часа.

В момента Манолова разговаря с енергийния министър Теменужка Петкова. Тя първо попита защо ги няма от ГЕРБ. След това изрази притеснение, че посещението е преднамерено. После пък каза, че няма как да се предаде част от информацията, защото касае чувствителни данни. Изтъкна, че няма как да се дадат документи, защото това станало по определен ред. По всичко личи, че на този етап управлаващите в лицето на Петкова няма да даде днес никакви данни. „ние живеем в реалността и спазваме оригинални документи“, каза тя.

Ние сме народни представители   и ние решаваме каква информация искаме. Не сме служители на МЕ“, смъмри я Манолова.  „За нас са гласували 26% от хората са гласували за нас. Ние не сме от улицата“, опита да я захапе Теменужка Петкова.

От Теменужка Петкова стана ясно, че няма как да предадат документите в електронен вариант, защото времето било малко. Няма да предоставим документ, който ще накърни интересите на дружеството“, уточни Теменужка Петкова. „Това няма как да се случи до 26 и 27 април“, допълни тя. След това започна да крещи: „Това, което правите е фарс. Започвате да снимате и създавате някакво впечатление. вие се държите като прокурор или разследващ орган“.  Разбра се, че над 1000 служители няма как да пратят договорите до понеделник, стана ясно от страна на управляващите.

„Не дръжте този назидателен тон. Ние сме дошли, за да разберем как ще ни бъдат изпратени документите по електронен път“, каза Манолова. „Не може да е фарс, когато българският народ не знае как му се харчат парите“, опонира друг депутат.

„Министрите не са началници на НС. Време е нещата да си дойдат по местата“, уточни Мая Манолова.

[video]

 

Свързани статии