Актуално

На фокус

"Демократична България" и "Мутри вън!" ще защитават интересите на ЛГБТ в следващия парламент

27.03.2021

Втори Фронт

9914


Декларация, която да ангажира кандидатите за народни представители с обещание към ЛГБТИ избирателите, че ще работят за видимост и в защита на интересите на ЛГБТИ хората в България е подписана в 80% от кандидати на „Демократична България“ и 20% от „Изправи се! Мутри вън!“.

Искаме гласът на ЛГБТИ хората да бъде чут на предстоящите избори за 45-о Народно събрание на Република България, отбелязват от София прайд и призовават декларацията им да се разпространява.

Със съжаление установихме, че ЛГБТИ хората и на тези избори продължават да бъдат непредставени в управленските концепции на партийните централи, допълват от организацията.

След подписалите се са Владислав Пенев, Илина Мутафчиева, Борислав Сандов, Цанко Арабаджиев, Стефан Ламбрев и др. от Демократична България. Там са и подписите на Николай Хаджигенов и Виктор Лилов от „Изправи се! Мутри вън!“.

Те декларират, че ще се застъпват за механизми за защита на ЛГБТИ хората. Подписали са се, че ще се застъпва за диалога на гражданския сектор с ЛГБТИ организации. „Решително ще се съпротивлявам на всякакви разпоредби, критерии или практики, които имат за цел или като свой резултат изключването на ЛГБТИ хората и семействата на еднополови двойки“, пише още в подписаната декларация.

Декларацията предизвика и реакции в социалната мрежа. 

Политическият анализатор Кристиян Шкварек коментира във Фейсбук:

Години наред ни обвиняват, че незаслужено наричаме градските "демократични" партии думичката с "дж-рu" и че ги смятаме за гей лобито в българската политика. Били сме се фиксирали в стереотип и опорка. Там имало даже "консерватори" като ДСБ. При това дори по-автентични консерватори от нас.

Накрая от Гей Парада излизат и призовават да гласувате за Демократична България или Отровисе.бг, защото...в тях виждат политическото представителство на ЛГБТ движението и прогресивната идеология.

Наистина, умът ми вече не побира с каква умствена гимнастика консервативен човек гласува за тези. Той трябва или да е сляп, или да не е консервативен.

Източник: Гласове

Свързани статии