Актуално

На фокус

Демократи планират импийчмънт на Доналд Тръмп идната седмица

Демократи планират импийчмънт на Доналд Тръмп идната седмица

08.01.2021

БНР

359


Още другата седмица в долната камара на американския Конгрес може да се състои вот за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщиха демократи конгресмени.

На фона на призивите да бъде отстранен предсрочно от поста президент на САЩ Доналд Тръмп призна поражението си на президентския вот и обеща да предаде мирно властта на избрания за нов държавен глава Джо Байдън след по-малко от две седмици.

Във видеообръщение Тръмп увери, че ще бъде потърсена отговорност от тези, които са нарушили закона при нахлуването в сградата на американския Конгрес по-рано тази седмица.
Обръщението на президента показва смяна на тона след един от най-мрачните дни в американската история и на фона на разговори за отстраняването му от власт. Тръмп бе умерен за изхода от изборите, ангажира да работи за мирно предаване на властта и бе категоричен в осъждане на случилото се.

Щурмът на Капитолия, при който загинаха петима души, накара лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси да поискат отстраняване на Тръмп от власт и да заявят, че са готови да започнат процедура и импийчмънт, ако кабинетът и вицепрезидентът Майк Пенс не прибегнат към 25-ата поправка, която е за предаване властта на вицепрезидента, ако президентът стане негоден за изпълняване на длъжностите си.

Искания за моментално лишаване от власт на Тръмп се чуха и от редиците на републиканците – нещо, което показва как във Вашингтон има сериозни притеснения за поведението на президента в последните няколко дни от неговия мандат.

Стигна се до подаване на оставки в кабинета, заради риториката на Тръмп, за която се смята, че е помогнала за подстрекаването на щурма. Кабинета напускат двамата министри - на транспорта Илейн Чао и на образованието Бетси ДеВос.

Междувременно все повече въпроси изникват за провала при опитите на органите на реда да предотвратят нахлуването в Конгреса. Появиха се и въпроси как полицията би реагирала ако протестиращите бяха в по-голямата си част афроамериканци. По време на демонстрации за гражданската права миналата година бе използвана сила в огромен мащаб.

От Белия дом осъдиха насилието при нахлуването в Конгреса и заявиха, че тези, които са извършили нарушения, трябва да бъдат преследвани с цялата сила на закона.

Ръководителят на Пентагона Кристофър Милър също осъди насилието и заяви, че Министерството на отбраната ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари.

Свързани статии