Актуално

На фокус

Делото срещу бивши шефове на НДК е на финала си

Делото срещу бивши шефове на НДК е на финала си

31.03.2021

Втори Фронт

444


След 4 години разследване и съдебен процес - на финала си е делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател на Съвета на директорите на дружеството Валентин Кръстев.  След последната дума на двамата подсъдими Софийският градски съд ще обяви и присъдите им.

Скандал около ремонта на НДК заради българското председателсво на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година насочи вниманието към Боршош.

Той беше обвинен на финалната фаза на подготовката, че използвал за друго почти 3,5 милиона лева, отпуснати целево за адаптирането на НДК за нуждите за председателството. 

Покрай това прокуратурата откри и проблеми около лизингов автомобил и няколко сделки, подписани от него.

Валентин Кръстев пък е подсъдим, че принудил свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат на друг.

Процесът срещу двамата тръгна от втория път след като съдия докладчикът Стефан Милев веднъж върна обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти, които пречели на двамата подсъдими да разбере за какво са  дадени на съд.

По делото бяха разпитани десетки свидетели, сред които и няколко министри от кабинета, имали отношение към управлението на НДК или към българското европредседателство.

 Източник: БНР

Свързани статии