Актуално

На фокус

Делото на ЧЕЗ срещу България за над 1 млрд. лв. тръгна

Делото на ЧЕЗ срещу България за над 1 млрд. лв. тръгна

09.07.2021

Втори фронт

737


Международният център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон (ICSID) даде ход на арбитражния иск на чешката компания ČEZ срещу България, съобщава електронното издание  3e-news.net като се позовава на информация, публикувана на страницата на Арбитражния съд във Вашингтон. Потвърждение за развитие по арбитражното дело бе дадено пред чешката медия ČTK от говорителят на компанията Роман Газдик. Енергийната компания съди българската държава за неспазване на условията, при които се е ангажирала по време на приватизацията на електроразпределението у нас и задълженията, които страната е поставила по отношение на енергийния пазар при присъединяването си към ЕС през 2007 г. 

В състава на арбитража влизат Пиер Терсие, който е председател, заедно с с Джулиан Д. М. Лю и Доналд Макрей. Ищецът – чешката ČEZ - се представлява от четири адвокатски кантори – две в София и по една от Прага и Лондон. Защитници на българската страна са Министерство на финансите и две адвокатски кантори от София и Лондон. 

По неофициална информация на 3e-news.net  чешката компания има претенции за 600 млн. евро към България заради невъзстановени разходи при изкупуването на енергия от възобновяеми източници. Според други източници искът на чешкото дружество дори надхвърля 1 млрд. евро.

На практика във Вашингтон продължава международния спор, чиято допустимост бе потвърдена от арбитражния център през март тази година..Според чешката енергийната компания България не е изпълнила ангажиментите си по отношение на изкупните цени на електроенергията, износа на електроенергия в чужбина и цялостната либерализация на пазара. Това също попречило на компанията да направи зелени инвестиции в термичната електроцентрала край Варна, която впоследствие ČEZ затвори.

Чешката ČEZ закупи част от българската разпределителна система – обект на сделката бяха електроразпределителните дружествата в София, София област и Плевен. А през 2006 г. компанията закупи електроцентралата във Варна с идеята да я превърне в газова мощност.

През 2013 г. обаче след спорове с българските власти компанията все пак реши да напусне страната ни. Така централата във Варна бе продадена през 2017 г., а през април тази година ČEZ получи разрешение от българския енергиен регулатор да продаде разпределителното си дружество на финансовата група Еврохолд и да напусне страната ни завинаги.

   Източник: SEGA

Свързани статии