Актуално

На фокус

"ДДС мулета" ще лежат в затвора за източени стотици хиляди левове

11.02.2021

Mediapool.bg

886


Двама рецидивисти без образование и имоти ще лежат в затвора заради източване на ДДС за стотици хиляди левове.

Стойчо и Бойчо "прибрали" близо 340 000 лева за пет месеца преди години. Най-вероятно двамата са получили дребна сума за услугата, която са направили на действителните собственици на магазини за хранителни стоки, ресторанти и барове по морето.

Сега обаче те ще трябва да лежат в затвора, а държавата най-вероятно няма да може да си събере източеното ДДС. Това става ясно от решение на Варненския окръжен съд.

Присъдите на 47-годишния Стойчо Ст, от 2 години и 8 месеца затвор и на 66-годишният Бойчо Хр. от 3 години и 4 месеца не са окончателни и може да бъдат обжалвани, се казва в решението на Варненския съд.

Провинението на Стойчо

Стойчо е бил собственик и управляващ на "Искра 1" ЕООД и съсобственик и управляващ на "Фамилия" ООД и в съучастие с Бойчо е извършил данъчно престъпление.

От ноември 2013 до март 2014 г. той избегнал установяването и плащането на данъчни задължения и ДДС в особено големи размери - 190 476 лева. Стойчо използвал документи с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред Националната агенция за приходите (НАП).

47-годишният Стойчо е роден в Провадия, но живее във Варна. Няма образование, не е женен и не работи, но има 17 предишни присъди, се казва в прессъобщение на съда.

Според Търговския регистър фирма "Искра 1" ЕООД се занимава с ресторантьорство, а с днешна дата неин собственик е Иванка Маркова. Компанията е регистрирана във Варна с капитал от 5000 лв.

Компанията "Фамилия" ООД не съществува в Търговския регистър. Най-вероятно става въпрос за някогашните магазини "Фамилия", които работеха основно по морето преди години. Фирмата беше създадена в зората на новия век във Варна, сменя няколко пъти собствениците си, имаше силни моменти, но в крайна сметка фалира.

Пред съда Стойчо е признал "изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и е отказал да се събират други доказателства в съдебната фаза", се казва в съобщението на Варненския окръжен съд.

Съдът е уважил искането на адвоката му за съкратено съдебно следствие. По тази причина осъдителна присъда на Стойчо е намалена с една трета  и сега той ще лежи в затвора 2 години и 8 месеца при първоначален общ режим на изтърпяване.

Провинението на Бойчо

По-възрастният Бойчо, при условията на продължавано престъпление от ноември 2013 до март 2014 г., е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери и ДДС за общо 149 119.13 лева, се казва в съобщението на съда.

При водене на счетоводството и при представяне на информация пред НАП той използвал документи с невярно съдържание. Престъплението извършил в качеството си на собственик и представляващ на "Дар" ЕООД, "Мохито хот 2012" ЕООД, на съсобственик и представляващ на "Фамилия" ООД сам и в съучастие със Стойчо.

"Мохито хот 2012" е регистрирана с 10 лв. капитал в село Тутраканци, област Варна, от където родом е и 66-годишният Бойчо Христов, показва справка в Търговския регистър. Компанията се занимава с ресторантьорство, има и пиано барове.

66-годишният Бойчо е с основно образование, вдовец, безработен и е осъждан 14 пъти, се казва в съобщението на съда. Той също е признал всичко, така както е написано в обвинителния акт и не е поискал събирането на нови доказателства. Съдът е уважил искането му за съкратено съдебно следствие и така е намалил размера на наказанието му с една трета до 3 години и 4 месеца зад решетките. Към присъдата на Бойчо обаче е присъединена и 700 лв. глоба, наложена му с присъда на Районен съд - Провадия през 2019 г.

ДДС измамите

Варненският окръжен съд е преценил, че на двамата осъдени не следва да им се конфискува имущество, тъй като те не разполагат с такова, годно за обезпечаване на вземането, е посочено в съобщението. Така Стойчо трябва да плати на държавата 190 476.02 лева, ведно със законната лихва от датата на увреждането 15 април 2014 г. , а Бойчо - 149 119.13 лева.

Тези суми най-вероятно никога няма да бъдат платени и ще бъдат отписани от НАП с милиардите несъбрани задължения.

Проблемът с ДДС измамите е от години, а люпилнята на кухи фирми е Варна. В черен списък на данъчната агенция към 31 януари 2018 г. влизат близо 15 000 подобни дружества и физически лица, които са безнадеждни длъжници и имат просрочия над 5000 лв., но нямат имущество, нито обезпечения, нито пък вземания към банки или трети лица, с които да покрият дълговете си.

Много от въпросните фирми са именно част от разкрити ДДС схеми, като най-мащабният и ненадминат досега в историята остава казусът "Транслимитид" АД. Към 2018 г. дружеството официално дължи на бюджета 431 млн. лв., източени преди 2011 г.

Статистиката на данъчните според отчета за 2016 г. е безпощадна - в последните две десетилетия държавата е завлечена с 25 млрд. лева главно чрез подобни схеми. За сравнение, всички приходи, които данъчната агенция е събрала през 2016 г., са под 18 млрд. лв. Въпросните 25 млрд. лв. очевидно са източени от фиска предимно чрез измамнически схеми. Всяка година с ревизии се установяват нови около 1.8 млрд. лв. "спестени данъци", голяма част от които никога не влизат в бюджета, а видно от съдебните решения зад решетките отиват рецидивисти без образование и имоти.

Свързани статии