Актуално

На фокус

ДАНС влезе в КЕВР, БЕХ и енергийната борса

ДАНС влезе в КЕВР, БЕХ и енергийната борса

23.09.2021

Втори фронт

832


Агенти на ДАНС са влезли тази сутрин в КЕВР и в Българската независима енергийна борса. Вече са иззети документи от НЕК, ЕСО и БЕХ. От регулатора отказаха да правят изявления и обясниха, че оказват съдействие на проверяващите като предоставят всички документи и са осигурили пълен достъп до компютърната система на комисията, съобщава БНТ.

ДАНС влезе в КЕВР, БЕХ и енергийната борса

Снимка: БНТ

Според източници на БНТ ДАНС извършва проверка по няколко направления. Едното е за цената на електроенергията на свободния пазар, второто е за контрола по изпълнението на инвестиционните програми на ВиК дружествата, а третото е за заявленията за определяне на цената на топлинната енергия през последната година.

В БЕХ се проверяват поредица от сделки и договори, включително и такива за изграждане на газопреносна инфраструктура. Агенти на ДАНС са влезли и в Българската независима енергийна борса. От там изискват документи за борсовите сделки с електроенергия на свободния пазар през последните близо 9 месеца. Вече са иззети документи от НЕК, ЕСО и БЕХ.

Според източниците на БНТ ДАНС проверява и данни за спекулативно изкупуване на електроенергия на свободния пазар, което е довело до дефицит и рязък скок на цените.

Изпълнителният директор на борсата Константин Константинов обясни за БНР: "За пореден път получихме официално писмо от Държавна агенция „Национална сигурност“ с искане за предоставяне на конкретна информация, свързана с дейността на борсовия пазар на електрическа енергия в България. И в момента екипа на енергийната борса подготвя исканата информация и, както всеки път, ще бъде предоставена на националната агенция. Енергийната борса е такъв тип институция, която съсредоточава доста конкретна информация не само за борсовия пазар, но и за пазара на електрическа енергия в България изобщо. Няма нищо необичайно в това специализираните органи да търсят тази информация от нас".

Прокуратурата започна проверка през лятото заради рекордно високите цени, които токът на борсата достигна.  Тогава част от дейностите беше постановено да се извършат от ДАНС. Информация вече беше поискана от енергийното министерство, Българския енергиен холдинг и Българската независима енергийна борса.

  Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания