Актуално

На фокус

ДАНС и КПКОНПИ проверяват как депутатът Лъчезар Иванов стана милионер

ДАНС и КПКОНПИ проверяват как депутатът Лъчезар Иванов стана милионер

22.07.2021

Втори фронт

3044


ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов по сигнал дали няма пране на пари при реализирана от него голяма печалба от продажба на акции. Това твърди в своя публикация Свободна Европа.

Депутатът е извършвал консултантстка дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба 1 милион и 600 000 долара.  Тогава обаче става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка. Следва сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари, пише "Свободна Европа".

Вчера Иванов положи клетва като народен представител от ГЕРБ за шести пореден път, а от години той демонстрира близост с лидера и доскорошен премиер Бойко Борисов, като дори бе обявен за негов личен му лекар.

Именно като лекар, успоредно с депутатството, той от години работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов, припомня "Свободна Европа".

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. В него било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на "Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Два независими един от друг източника са потвърдили, че преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Впоследствие агенцията подава информация по случая на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

"След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари", заявяват официално от антикорупционната комисия за "Свободна Европа".

Пред "Свободна Европа" Лъчезар Иванов казва,  че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага и не се притеснява от нищо. "Подал съм всички договори, които имам, подписани с [компанията] – от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам откога в България е забранено с финансови инструменти да се борави. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо – възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти", заявява депутатът. По думите му, подписвайки консултантския договор с Enzolytics, той е получил възможност да се сдобие с 20 млн. акции на компанията на фиксирана цена от 0.0001 долара за акция, с които обаче не е могъл да търгува веднага на борсата.

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", уточнява Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Той реализира печалба при продажба на акциите, които поскъпват за две години близо 500 пъти. Иванов обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

"Това е един научен опит, който е направен в САЩ – там е получил лиценз, след което тука ние го доразработихме и се стигна до това, че той ще бъде произведен в България. Дай Боже всичко да мине, производството ще се извършва в България и оттука ще се извършва дистрибуцията на този препарат", твърди Иванов.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Опитите на Хари Жабилов - баща и син, в медицината датират отпреди 10 ноември, но до този момент на тяхна база няма разработен продукт, който да е разрешен за употреба. Задължителните процедури по пускането на едно лекарство на пазара не са преодолени дори на начален етап, показва проверка на "Сега" в лекарствените регистри на нашата агенция по лекарствата, европейската EMA и американските власти.

Хари Жабилов-син в момента e активен в САЩ чрез споменатата в разследването фирма Enzolytics. Той е патентовал пред тамошните власти осем терапевтични разработки, а фирмата периодично обявява корпоративни съобщения за напредък в работата по тях. Основно става въпрос за един продукт - ITV-1, представян за успешна анти-HIV терапия.

На 14 юни компанията съобщава в САЩ, че е пред сертификация от българската агенция по лекарствата, но процедурата е прекратена, преди да е завършила. В това съобщение липсват обяснения на какво се дължи прекратяването, но се изтъква, че в нейните рамки са преминати "успешни клинични изпитвания". Компанията заявява, че гледа с оптимизъм на предстоящ опит да проведе клинични изпитвания с разрешение на Европейската агенция по лекарствата и изрежда няколко компании, наети в името на тази цел. Сред тях има производствени мощности, консултанти за подготвяне на документацията за EMA, дистрибутори не само за ЕС, но и за Русия, Украйна, Молдова, Беларус и пр.

По-любопитно за България е изявление на регистрираната у нас компания "Иммунотех Лабораториес" от 20 декември 2020 г. "Иммунотех Лабораториес БГ" притежава патента на лекарствения препарат ITV-1 - ImmunH и проведе успешно клинично изпитание върху 31 пациента в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД. Лекарственият препарат ITV-1 - ImmunH бе приложен в клинично изпитание на пациенти с ХИВ/СПИН, при което бяха отчетени положителни резултати по всички показатели, свързани с лечебния процес", изтъкват от фирмата.

"Предстои получаване на разрешение за масова употреба. Подготвя се изграждане на фармацевтична фабрика на територията на България, като за целта "Иммунотех Лабораториес БГ" подписа договор за закупуване на полуготова фабрика, която остава да се приспособи за условията на добра производствена практика. Очаквано пускане в действие на фабриката до 30.06.2021 г.", пише още в съобщението. Неговият автор също е любопитен - Димитър Савов, който преди години бе по-известен с петролната фирма "Елпида-3".

     Източник: СЕГА

Свързани статии