Актуално

На фокус

Данните сочат, че новата вълна се надига

Данните сочат, че новата вълна се надига

03.02.2021

Петър Велков

954


Данните сочат, че новата вълна се надига:

 42% от всички проби в Пирогов са с британския вариант на вируса.
 52% от изпратените проби към Националната референтна лаборатория са с британския вариант. 
 Още по-притеснителното е, че тези хора нямат скорошно напускане на страната. Т.е. вариантът си циркулира в страната, и ако стане доминантен, а ако съдим поне по тези числа, това може да е случи много скоро, то тогава ще виждаме такива скокове като тези, които имаме последните дни в София от 5 пъти по-висока заболеваемост на дневна база.

 40% е ръстът в заболеваемостта в София-град спрямо предната седмица.
 Ръстът последните 2 дни в София е близо 5 пъти (от 31 до 1-ви), като това не е еднократна стойност, днес тя се запазва на същото драстично по-високо равнище.
Наблюдава се покачване на хоспитализираните хора в София, в резултат на което е свикана среща на директорите на големите болници.
 „Тревожното е, че вирусът се "подмладява" и засяга хора в по-младите възрастови групи.“ – сподели д-р Пенчев. Включително много по-усилено и с повече поражения и децата в световен мащаб, а вече и у нас.

 Директорът на Столично РЗИ призна (нещо, което всички знаем), че персоналът на РЗИ е недостатъчен, в резултат на което не могат да упражняват и качествен контрол.

 И последно от снощи - моя позната споделя при прием в Ковид отделение: „От снощи в Токуда места няма....от спешното казаха, че за ден и часове е станало пак страшно. Ще цитирам коментарите от спешното ковид отделение от снощи "Беше спокойно до преди два дена, сега места няма. Новия щам прави поразиите за часове, не като предния за дни....Ноември ще ни се стори рай." Пред очите ни върнаха хора и пренасочват за други болници....“
 

Свързани статии