Актуално

На фокус

Да срежеш с флекс културното наследство на София?

Да срежеш с флекс културното наследство на София?

24.01.2021

Втори Фронт

4596


В петък една от най-емблематичните спирки в София бе премахната след като беше варварски срязана с флекс. Красивата спирка "оригами" до плувен комплекс "Диана", построена преди повече от 50 години по конкурсен проект на арх. Любомир Шинков, многократно беше обект на граждански акции и доброволчески инициативи за възстановяване и поддръжка. Така до вчерашната "намеса" на Столичната община, която не спира да унищожава културното и архитектурно наследство и да прави градската среда все по-безлична и сива.
Докато всички други градове полагат грижи да запазят архитектурното си наследство, защото именно това ги прави уникални и красиви, Столичната община винаги избира най-лесното решение - премахване. Вместо да се реставрира и поддържа, тя просто беше срязана. Разбира се, спирката за половин век не е дала нито една комисионна на свързани фирми, нито приходи от реклама за подходящите лица и с изключение на пребоядисването през няколко години, не бе поддържана. На нейно място може и да се появи метален и грозен син навес типичен за всеки безличен, треторазряден град, а може би и това усилие няма да бъде положено и чакащите градския транспорт ще останат без защита.

За подобни дейности се изискват разрешения, каквито няма в публичните регистри на Столичната община.

Затова изпратихме официално писмо до ЦГМ за предоставяне на документи, както и искане, спирката да бъде реставрирана и възстановена. 

Унищожаването на София трябва да спре и това се отнася и до най-малките детайли на градската среда!

Свързани статии