Актуално

На фокус

Да се спре с опорката "висока смъртност"

Да се спре с опорката

08.09.2021

Първан Симеонов, ФБ

4702


Първан Симеонов:

Ами, хипотезата ми от преди десетина дни се потвърди. Ръстът на случаите спря. Просто вижте графиката. Преди всякакви мерки! Какви са вероятните причини - ще пиша скоро; те са елементарни. 


Колкото и по медиите да ви плашат. Колкото и плашливи хора да пропагандират неприсъствено обучение. Колкото и по телевизиите да говорят за "сериозен ръст" спрямо вчера - без да схванат, че в почивните дни отчитането е ниско и това винаги дава измамно усещане за скок в началото на работната седмица (обикновено това се съобщава в медии във вторник, но този път е в сряда - заради почивния поденеделник). 


Дали това е стъпало по пътя нагоре (който може да се ускори от присъствената учебна година), или е плато, след което идва път надолу - това още не знаем. 

Но логиката казва, че може би е второто. Разбира се, този вирус отдавна доказа, че следва най-вече собствената си логика. А не толкова нашата.  
А логиката на вируса явно не е и толкова сложна: естествено насищане, саморегулация на хората заради страх и начало на спад, няколко седмици след всеки ръст. А мерките само допълват ефекта, без да са решаващи. Така стана и в трите сериозни вълни досега - основните мерки дойдоха едва след спирането на растежа. 

Но колкото и да не са решаващи, мерките помагат - спазвайте ги! България се справя добре, с меки мерки - нека не даваме повод за втвърдяване. И да, знам, че вероятно над два милиона и половина у нас са го прекарали, а над милион имат пълна ваксинация (може би само частично съвпадат), но ваксинирайте се! Ако вашите лекари не са против, значи вероятно нищо не губите с ваксинацията. Да, знам, че това явно са ваксини, за които още знаем малко, но недоверчивостта понякога е по-лош съветник от ентусиазма. 

За пореден път призовавам да се спре с опорката "висока смъртност" - в България смъртността винаги е била една от най-високите в света: бедно, старо, разслоено, гетоизирано общество, с болничен бизнес вместо истинска здравна система. За високата смъртност винете политиците от последните тридесет години (поне), а не вируса. А още по-малко - народа си.

Свързани статии

Левицата