Актуално

На фокус

Да поздравим Радомир Чолаков от ГЕРБ, който изброи всичко, което Борисов потъпка

Да поздравим Радомир Чолаков от ГЕРБ, който изброи всичко, което Борисов потъпка

23.07.2021

Втори фронт

7825


Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков произнесе емоционално слово след изслушването на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков. Чолаков беше подготвил красиви цитати, да е по-убедителен, колко важно е спазването на законите, върховенството на правото, морала, справедливостта и пр.

Чолаков спомена и Великата харта на свободите, известна като Магна харта, приета в Англия през 1215 г. С това искаше да покрие с класическа патина и автентичност намеренията на своята политическа партия и на нейния лидер. Получи се нещо друго.

Глава 39 на въпросния велик документ, дал ценна отправна точка за много конституции в други страни, е насочена срещу самоуправството на властта, незаконните арести, налагането на наказания по административно разпореждане без съдебни решения, произволното лишаване от права върху придобито имущество и други неправомерни действия. Целта на глава 39 е да се спре злоупотребата с власт и да се използва съдопроизводството за наказването на лица, неудобни на властта.  

Магна харта казва основното: властта произтича отдолу, а не обратно и правителството няма право да разпорежда в свой интерес и за това да използва съдебните структури.

Още през 1215 г. са посочени нещата, които една власт не бива да прави и което властта на Борисов вършеше дванайсет години. Всичко, което Чолаков изброи Борисов и подвластната му прокуратура в лицето на Иван Гешев, а преди него на Сотир Цацаров потъпкваха. Това е погром. Аморалността стана слоган на предишното управление, а корупцията - лого. Да поздравим Чолаков, че го каза.

Трябва да са омерзени дори хората в ГЕРБ, поне онези, които са прочели две и повече книги.

Справка: Морал (от латинското moralitas означава маниер, характер, правилното поведение) е разграничаването на намерения, решения и действия между такива, които са добри и правилни и такива, които са лоши и грешни. Пише го в Уикипедия.

Зает с цитати изказващият се Чолаков не видя колко депутати от неговата парламентарна група бяха заети с мобилните си телефони или се прозяваха отегчено (особено бивш министър…). Щяха да му станат ясни някои неща.

Лидерът на ГЕРБ наистина ще се сблъска със закона, ако станем правова държава, каквито надежди вече има.

   Източник: frognews

Свързани статии